Istina je prava novost.

Održano hodočašće udruge „Ekosspiritus“ Franačkim putem

Udruga Ekosspiritus organizirala je hodočašće Franačkim putem – hodočasničkom stazom duljine 2045 km koja se prostire od Engleske do Italije, izvijestila je u nedjelju, 28. srpnja 2024. Udruga.

Franački put ili Via u pisanim zapisima se spominje već u 8. stoljeću.

Udruga Ekosspiritus okupila je 50 hodočasnika koji su u srpnju 2024. godine pješice prošli 120 kilometara te staze od Viterba do Rima.

Hodočašće je bilo podijeljeno u pet dnevnih dionica hoda. Hodočasnici su prošli dovoljno kilometara da su dolaskom u Vatikan dobili „Testimonivm peregrinatonis peractae ad limina Petri“ – Svjedočanstvo o hodočašću izvršenom na grob sv. Petra.

Iz Udruge se kazali da je službena aplikacija „funkcionalna i precizna, a put dobro označen crveno-bijelim markacijama i putokazima“. Veterani španjolskog Camina su napomenuli da stazi nedostaje popratne infrastrukture, što su hodočasnici potvrdili. „Uvjereni smo, kada u većem broju dođu hodočasnici, pojačat će se i sadržaj koji oni traže“, kazali su iz Udruge.

S hodočasnicima je putovao svećenik vlč. Florijan Kvetek, stoga su svaki dan sudjelovali na misi. Sudionici su također molili Jutarnju molitvu iz Časoslova.

Nakon pet dana hoda, hodočasnici su započeli razgledavanje Vatikana i Rima.

„Ponosni smo jer ne vjerujemo da je itko prije ostvario ovako zahtjevan, ali i prekrasan program koji je povezao izvorno iskustvo dolaska pješice u centar kršćanstva, a zatim boravak tamo gdje je Crkva nastajala i jačala. Koračajući po stepenicama koje su na mjestima, iako kamene i mramorne, uleknute od bezbrojnih koraka hodočasnika koji su kroz stoljeća njima kročili, osjećali smo se dijelom velike zajednice okupljene oko naše vjere i bili ponosni i maleni. Sve u Rimu je dojmljivo do granice opisivoga.

Dobru perspektivu daje nam povratak korijenima, vraćanje na brzinu hoda, što je najprirodnija vrsta kretanja za čovjeka, a upravo to pruža Franački put. Kroz tempo koračanja imamo vremena naučiti mnogo toga o sebi i svojim sposobnostima, bolje upoznati bližnje koje srećemo i čuti što nam Gospodin govori i kamo nas šalje“, poručili su, izvijestila je Udruga Ekosspiritus.