Istina je prava novost.

Misa za Dan grada Slunja

Na blagdan Preobraženja Gospodinova u utorak 6. kolovoza misu povodom Dana grada Slunja koji se slavi na dan oslobađanja ovog grada u oslobodilačkoj VRO „Oluji“ predslavio je župnik i slunjski dekan preč. Šimo Božić.

Misu je koncelebriralo više svećenika biskupije, ekonom biskupije Nikola Turkalj, župnika Kosinja Pero Jurčevića Tounja i Kamenice Josip Štefančić, župni vikar Župe sv. Križa iz Ogulina Stanko Smiljanić, župnik Ličkog Osika i Široke Kule i ravnatelj biskupijskog Caritasa preč. Luka Blaževića kao i policijski kapelan iz Sisačko-moslavačke Policijske uprave Ivo Borić. Misi je nazočio potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Maja Grba Bujević, karlovačka županica Martina Furdek Hajdin, ravnatelj SOA-e brigadni general Ivan Turkalj, saborska zastupnica Anđelka Salopek te brojni gradonačelnici i načelnici na čelu s domaćom gradonačelnicom Mirjanom Puškarić kao i predstavnicima grada prijatelja Castel San Giovannia iz Italije i Gruda iz Bosne i Hercegovine.

„Sve što je bilo hrvatsko bilo je pod etiketom nacionalističko, ustaško, fašističko, pa tako puno puta i dan danas. Svi biskupi, svećenici i vjernici bili su klerofašisti. Hrvatskom narodu i Katoličkoj crkvi na svim razinama prizivao se kompleks ustaštva pa i danas u slobodnoj državi Hrvatskoj. Posrijedi je ista taktika zataškati istinu i ne dati joj da progovori. Omalovažavati ju i onda kad progovore iskopane kosti žrtava. Toga se moramo sjećati s ponosom, ne iz mržnje prema nekima, nego da se ne zaboravi istina. Stravični zvukovi projektila i granata, bio bi grijeh to zaboraviti, zanijekati i iskrivljavati. Postoji danas opasna praksa da se o Domovinskom ratu govori kao o građanskom ratu u kojem su svi jednako krivi, kao da smo bili slijepi i nismo vidjeli odakle su dolazile granate. Neki u ‘regiji’ i dalje drže VRO ‘Oluju’ zločinačkom akcijom, a njezine sudionike zločincima. Sve vas ovdje nazočne pozivam na hrabrost i odgovornost koja nam treba. Ovdje smo došli pomoliti se za žrtvu onih kojih više nema. Ovdje su aktivni sudionici tog vremena među kojima je bio i vaš bivši župnik mons. Mile Pecić koji je s narodom prolazio kalvariju“, rekao je u propovijedi vlč. Božić.

Nakon mise svi svećenici su sudjelovali na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u kino dvorani.