Istina je prava novost.

Održano predavanje „Bonifacije Perović – vizionar hrvatske pomirbe“

U sjedištu Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja“ u Kuli nad Kamenitim vratima u srijedu 4. rujna održano je predavanje „Bonifacije Perović – vizionar hrvatske pomirbe“. Predavač je bio Šimun Lončarević, koji je predstavio jednog od najvažnijih hrvatskih katoličkih intelektualaca 20. stoljeća.

Fra Bonifacije Perović (1900. – 1979.), franjevac Provincije sv. Jeronima u Zadru, bio je čovjek iznimne duhovne snage i intelektualne širine, koji je svojim filozofskim, socijalnim i političkim promišljanjima ostavio znatan i značajan zalog u povijesti hrvatske društvene misli. Lončarević je poseban naglasak stavio na Perovićevu ulogu u izgradnji ideje nacionalne pomirbe, posebice u razdoblju teških podjela i sukoba unutar hrvatskog društva u 20. stoljeću. Njegova vizija Hrvatske kao zajednice utemeljene na kršćanskim vrijednostima i međusobnom razumijevanju bila je ključna smjernica u njegovom djelovanju.

Predavač je predstavio Perovićev bogat intelektualni opus, koji obuhvaća više desetaka znanstvenih, stručnih i publicističkih članaka i nekoliko brošura i knjiga, od kojih su najpoznatije „Hrvatsko društvo u revolucionarnom procesu: naš čovjek i društvo u prijelomu povijesnog razdoblja“ i „Društvo u svom ljudskom liku: vrijednosti i društvene snage nove hrvatske izgradnje“. Unatoč njegovu radu u emigraciji, gdje je proveo velik dio svog života, Perovićeve ideje jasno su i cjelovito ocrtavale onodobnu hrvatsku političku i društvenu problematiku, ali i viziju budućnosti. Lončarević je također istaknuo Perovićevu dosljednost i hrabrost u kritici totalitarnih ideologija komunizma, fašizma i nacizma, ali i svih slabosti individualističkog liberalizma, koje, u osnovi, povezuje materijalistički nazor na svijet i život. Nadalje, posebno su istaknuti njegovi napori u očuvanju kršćanskih i humanističkih vrijednosti unutar društvenog poretka, kao i njegov neprestani poziv na dijalog i pomirenje među podijeljenim hrvatskim političkim i ideološkim skupinama. Dok je boravio u domovini fra Bonifacije je bio veoma angažiran u Hrvatskom katoličkom pokretu. Bio je dugogodišnji duhovnik društva „Domagoj“. O Hrvatskom katoličkom pokretu napisao je i knjigu svojih uspomena koju je objavila izdavačka kuća Ziral 1976. u Rimu.

Predavanje je organizirano u sklopu redovitih aktivnosti Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja“, koja se, kroz ovakve inicijative, zauzima za promicanje hrvatske povijesti, kulture i identiteta te čuva sjećanje na osobe koje su svojim radom pridonijele razvoju Hrvatske i hrvatskoga naroda. Predavač Šimun Lončarević mag. phil., napisao je i obranio svoj diplomski rad 2020. na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Tema njegova diplomskog rada je „Politička i socijalna filozofija Bonifacija Perovića od 1945. do 1979. godine“.