Istina je prava novost.

Završili projekti Caritasa Krčke biskupije „Prijatelji s mora“ i ljetovanje u Domu Emaus

Dva projekta Caritasa Krčke biskupije – „Prijatelji s mora“ i ljetovanje u Domu Emaus – završila su u rujnu, izvijestio je u četvrtak, 12. rujna 2024. Caritas Krčke biskupije.

Tijekom ljeta Caritas Krčke biskupije realizirao je 6. sezonu projekta „Prijatelji s mora“, kojim se obiteljima iz kontinentalne Hrvatske slabijeg imovinskog stanja, omogućilo besplatno ljetovanje.

Obitelji su primili donatori smještaja u Krčkoj biskupiji u mjestima Krk, Punat, Šilo, Mali Lošinj, Palit, Supetarska Draga i Novalja. Projekt se provodio u suradnji s mrežom kontinentalnih Caritasa (Caritasi Sisačke biskupije, Đakovačko-osječke nadbiskupije te Zagrebačke). Obitelji, koje su sudjelovale u projektu, odabrane su temeljem njihove preporuke.

Projekt je obuhvatio 12 obitelji – 52 osobe, od toga 31 dijete. Ostvareno je 321 noćenje. Uz donatore smještaja u projektu je sudjelovalo 10 donatora usluga.

Novčano je podržalo projekt 7 donatora. Obiteljima su tim donacijama pokriveni troškovi puta. Pružena je novčana pomoć u iznosu 1257 eura. Procijenjena vrijednost donacija smještaja i usluga iznosi više od 9 tisuća eura. „Primjećuje se kako su postali financijski zahtjevni obiteljski odlasci na more, a nekima ostaju samo neostvareni san. Caritas je posrednik u ovom projektu i iskreno zahvaljuje svima koji su sudjelovali u projektu i doprinijeli stvaranju novih prijateljstava i lijepih uspomena za život“, poručio je voditelj projekata Caritasa Krčke biskupije Robert Brozić.

Projekt ljetovanja u Domu Emaus u Martinšćici na otoku Cresu, koji je započeo u lipnju, organiziran je u suradnji s ukrajinskim Caritasom Spes. U domu je ljetovalo 6 grupa djece iz Ukrajine, zajedno s pratnjom. Osim njih, u projektu su sudjelovali i štićenici iz kuće Caritasa Zagrebačke nadbiskupije za zbrinjavanje djece i odraslih osoba s tjelesnim i mentalnim oštećenjem „Bl. Alojzije Stepinac“, jedna obitelj s devetero djece te grupa dugogodišnjih volonterki iz Županje.

Veći broj djece bio je bez odgovarajuće roditeljske skrbi za koju skrbe redovnici i redovnice, udomiteljske obitelji te Caritasove ustanove. Projekt je konstantno trajao preko 3 mjeseca te je kroz kuću prošlo 165 osoba od čega 120 djece. Ostvareno je više od 1700 noćenja. Grupama su osim smještaja bili osigurani i obroci te zabavni sadržaji. Veći dio troškova pokrio je Hrvatski Caritas, a u pokrivanju troškova – ponudom besplatnog korištenja njihovih usluga – sudjelovale su i neke firme.

„Zahvaljujemo svim volonterima koji su pomagali tijekom projekta u pripremi i održavanju kuće, osobito Ana-Mariji Brozić, koja je tijekom cijelog projekta bila na usluzi, kao i partnerima te donatorima – Hrvatski Caritas, Hrvatske autoceste d.o.o., Jadrolinija, Aquapark Čikat, Kamp Slatina i aquapark, Koestlin d.d., OPG Oil House, Gostionica Mareta, Cresanka d.d., Jadranka trgovina d.o.o., župljani Župe u Martinšćici predvođeni župnikom fra Tomislavom Kerom“, poručili su iz Caritasa.