Istina je prava novost.

Hodočašće vjernika Ludbreškog dekanata u kapelu Blažene Djevice Marije u šumi Križančiji

Hodočašće župa Ludbreškog dekanata u kapelu Blažene Djevice Marije, grobnu kapelu grofova Draškovića u šumi Križančiji, održano je u četvrtak 12. rujna, izvijestio je Ured za pastoral u medijima Varaždinske biskupije.

U šatoru ispred kapele kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog mons. Zlatko Koren predslavio je hodočasničku misu u suslavlju s domaćim župnikom Josipom Vidovićem, župnikom iz Legrada Krunoslavom Sajkom te umirovljenim svećenicima Milanom Lončarićem i Ivanom Peterom.

Prije početka misnog slavlja župnik Vidović je predstavio tradiciju hodočašća u ovu kapelu. „Obitelj Drašković nam velikodušno ustupa ovu kapelu kako bismo ovdje obnovili tradicionalno proštenje i hodočašće. U povijesti je to bila prilika u kojoj je grofovska obitelj na ovom mjestu okupila i počastila stanovnike ovoga kraja, a oni su im uzvraćali molitvom Bogu za njih. Spomenimo i kako je obitelj Drašković doprinijela gospodarskom razvoju ovoga kraja razvijajući cvjećarstvo, preradu drva i drvnu industriju, elektrifikaciju mjesta te da su mnogi mještani radili na njihovom imanju osiguravajući egzistenciju svojim obiteljima“, istaknuo je. 

Župnik je zatim zahvalio organizatorima i inicijatorima obnove te hodočasničke tradicije na čelu s načelnikom Općine Mali Bukovec Darkom Markovićem i predsjednikom Općinskog vijeća Zlatkom Golecom koji su nazočili slavlju mise.  Župnik Vidović je istaknuo kako ondje vjernike okuplja zahvalnost ponajprije Blaženoj Djevici Mariji za sve uslišane molitve i zagovore, a potom i zahvalnost precima koji su  ostavili u baštinu domovinu i vjeru.

Mons. Koren u propovijedi je podsjetio na kontekst slavlja blagdana Imena Marijina u velikom hodočasničkom nizu hrvatskog naroda koji se, kako je istaknuo, rado utječe Marijinu zagovoru. Taj niz započinje blagdanom Gospe od Anđela 2. kolovoza te mnoštvom Marijinih blagdana i spomendana završava Gospom Žalosnom 15. rujna. „To je poseban hrvatski hodočasnički mjesec koji okuplja brojne hodočasnike i koji obnavlja našu zagledanost s Marijom prema Isusu Kristu jedinom spasitelju svijeta“, dodao je. 

Propovjednik je upozorio da vjernici nikada ne bi trebali reći ‘ništa se ne može promijeniti’ i ‘ništa se ne isplati’ jer s takvim stavom dogodit će se, kako je rekao, veliko ništa. Vjernici su ti koji hodajući uz Mariju, hodočasteći u njezina svetišta, moleći njezin zagovor, slaveći njezine blagdane obnavljaju svoju svakodnevicu.

Marijani blagdani i svetišta „uvijek nas iznova uče da na svijetu ne postoji veća ljubav od majčine, uče nas ljepoti oprosta i kajanja, uče nas pravednosti i poštenju. Dok smo oni koji slave Marijine blagdane, dok smo zagledan u njezin sveti lik, valja nam uvijek iznova osjetiti ono što su naši pređi živjeli i ostvarili. Zato mi je posebno lijepo da jedni drevnu tradiciju koja je ovdje postojala vi danas želite oživjeti jer znadete da svatko od nas hodi koracima svojih predaka i potrebno je u zahvalnosti promatrati sve ono što je netko činio i učinio za naše dobro“, istaknuo je mons. Koren. 

Potaknu je nadalje u vjernike da uvijek iznova obnavljaju pobožnost Mariji koja je majka i čini ono što majke čine: zagovara, liječi, tješi. U toj vjeri molimo Mariju, Kraljicu mira za zagovor i pomoć u teškim vremenima nemira i rata koje živi današnji svijet, ali ne samo u narodima i zemljama, nego u ljudskim srcima, zaključio je mons. Koren, upozorivši da vjernicima nedostaje spokoja i vedrine jer im nedostaje temeljnog reda i zdravog poretka među vrednotama i stvarima.

Na kraju misnog slavlja, župnik Josip Vidović zahvalio je još jednom svim hodočasnicima na podršci obnove toga hodočašća, župnom zbor na predvođenju molitve prije mise i animiranju misnog slavlja sviranjem i pjesmom te svim organizatorima koji su žrtvovali vrijeme u pripremi misnog slavlja i zajedničkog domjenka nakon mise.

Hodočašće su organizirale Župa sv. Franje Asiškog Veliki Bukovec i Općina Mali Bukovec sa željom da se obnovi povijesno hodočašće ludbreško kraja u tu kapelu na blagdan Imena Marijina. Kapela se na tome mjestu prvi puta spominje 1671. kao drvena kapela izgrađena uz lugarnicu obitelji Drašković. U spomen na veliku pobjedu kršćanske vojske nad Turcima kod Beča 1683. kapela je dobila titular Imena Marijina.

Današnja kapela u obliku grčkoga križa sagrađena je 1733.  i trenutno je u fazi obnove. Kapela je danas u privatnom vlasništvu obitelji Drašković te je kao i dvorac Veliki Bukovec 1990. vraćena u posjed grofu Karlu Draškoviću koji s obitelji živi u Gussingu (Gradišće) na imanju svojih roditelja, a prema njegovoj inicijativi i uz podršku bivšeg župnika Stjepana Šoštarića zemaljski ostaci njegovih predaka preneseni su u župnu crkvu u Velikom Bukovcu, kao i inventar kapele među kojim se ističe glavni oltar, kip Imena Marijina s tabernakulom, izvijestio je Ured za pastoral u medijima Varaždinske biskupije.