Istina je prava novost.

Mons. Grojzdek posjetio Nacionalno svetište sv. Josipa

Župnik Župe sv. Ivana Krstitelja u Krškom u Sloveniji mons. Alfonz Grojzdek uputio je homiliju na misnom slavlju srijedom, 18. rujna 2024. tijekom svog posjeta Nacionalnom svetištu sv. Josipa u Karlovcu.

Misu je predslavio rektor svetišta mons. Antun Sente. Na početku misnog slavlja rekao je da žele najaviti i pozvati hodočasnike na 9. susret katolika iz Slovenije i Hrvatske, koji će biti održan 28. rujna 2024. u Svetvinčentu, na 11. godišnjicu beatifikacije bl. Miroslava Bulešića.

Mons. Grojzdek je u homiliji govorio o tome kako se Božja mudrost razlikuje od ondašnjeg poimanja Židova, a možda i čovjeka današnjice. „Božja mudrost nas poziva na izvrsnost koja nas uči Kristovoj ljubavi. Danas Crkva slavi sv. Josipa Kupertinskog koga je ta Kristova ljubav obuzela od djetinjstva iako je bio nespretan, sav ranjen, smrdljiv i otpušten iz samostana. I mi smo pozvani širiti Božju ljubav, a to možemo ostvariti i na susretu katolika Slovenca i Hrvata“, naglasio je.

Na kraju misnog slavlja, mons. Grojzdek je govorio o vjerskoj slici Hrvatske i Slovenije. Istaknuo je da je u njegovoj zemlji jaka propaganda koja promiče abortus, eutanaziju i LGBT pokret, ali i da se mladi ljudi vraćaju Crkvi. „Nadalje, problem je i to što nam nedostaje duhovnih zvanja. Nekada smo u Sloveniji imali 260 bogoslova, a sada ih je svega 20. Pomažu redovnici svojim članovima. Mislim da je situacija u Hrvatskoj bolja“, ustvrdio je.

Zatim je govorio o vlastitim vezama sa Hrvatskom – suradnji s hrvatskim biskupima i poznanstvu sa kardinalima Šeperom i Kuharićem. Prisjetio se Domovinskog rata kada su u Sloveniji mnoge župe prihvatile prognanike iz Hrvatske te poručio da mu je izrazito drago što je sklopio mnoga prijateljstva s Hrvatima.

Zahvalivši mons. Grojzdeku na dolasku mons. Sente je još jednom sve pozvao da hodočaste u Svetvinčenat na susret katolika iz Slovenije i Hrvatske, koji organiziraju Zagrebačka nadbiskupija, Riječka nadbiskupija, Varaždinska biskupija, Koparska biskupije te domaćin Porečka i Pulska biskupija.