Istina je prava novost.

Nadbiskup Uzinić predvodio misu i zaziv Duha Svetoga za početak nove školske godine

Povodom početka nove školske godine, na blagdan svetog Januarija, 19. rujna u katedrali sv. Vida nadbiskup riječki Mate Uzinić predvodio je svečano euharistijsko slavlje za učenike i djelatnike Katoličke osnovne škole „Josip Pavlišić“, objavila je Riječka nadbiskupija.

Koncelebrirali su školski duhovnik i predstojnik Ureda za katoličke škole Riječke nadbiskupije Laurent Kružić te rektor katedrale sv. Vida Ivan Stošić.

U svojoj je propovijedi nadbiskup Uzinić istaknuo važnost ponovnih započinjanja, kao što svake godine, iznova, započinjemo putovanje u novoj školskoj godini, s Božjom milošću i providnošću. Nadalje, u skladu s Evanđeljem (Lk 7, 36-50) koje govori o Proroku, farizeju i grješnici, istaknuo je koje su zadaće katoličke osnovne škole. Osim onog osnovnog znanja koje je važno prenijeti u svakoj školi, važno je vidjeti druge srcem, onako kako Isus vidi nas, važno je uskladiti pogled s Isusovim, ne osuđivati druge, već vidjeti dobro onda kada drugi to ne vide.

Nadbiskup se spomenuo i knjigu „Mali princ“ koja se temelji na evociranju biblijskih asocijacija, a fokus stavlja na aforizam: Čovjek samo srcem dobro vidi. Ono bitno, očima je nevidljivo. U drugom dijelu svoje propovijedi nadbiskup je govorio o ljubavi kojom je važno ljubiti pogotovo one kojima je potrebno oprostiti. Zato smo u ovoj školskoj godini svi pozvani brinuti jedni o drugima jer se jedino tako brinemo i za Isusa, istaknuo je. Propovijed je završio obraćajući se učenicima i govoreći im da će im u sjećanju ostati oni učitelji koji su se trudili prenijeti im svoje znanje pa makar to ponekad rezultiralo i lošijim ocjenama, a ne oni koji su im dijelili odlične ocjene, bez previše truda.

Na kraju misnoga slavlja, učenici i djelatnici Katoličke osnovne škole „Josip Pavlišić“ prigodnim su poklonom čestitali rođendan riječkom nadbiskupu.