Istina je prava novost.

U Međuvođama održana komemoracija za žrtve komunizma

Komemoracija brojnim žrtvama nedužnih domobrana i civila od strane komunističkih vlasti ubijenih u šumi Međuvođe između Tounja i Generalskog Stola na području Uprave šuma Ogulin održana je u subotu 21. rujna 32. put zaredom.

Komemoraciji je nazočilo stotinjak pripadnika Udruge hrvatski domobran iz Duge Rese, Udruge Kovan iz Generalskog Stola te članova Dobrotvornog podupirajućeg društva sv. Marko Križevčanin iz Skradnika. Program je započeo misom u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Generalskom Stolu te molitvama kod spomen ploča poginulim braniteljima u Generalskom Stolu, kod kapele sv. Marka Križevčanina u Skradniku, kod spomenika žrtvama Domovinskog rata na groblju u Tounju te odlaskom u šumu Međuvođe gdje se održao središnji dio komemoracije.

„Oni koji slušaju riječ Božju, donose rod ustrajnosti. Ako mi vjera definira smjer života, trudimo se. No, zlo ima način djelovanja, predstavlja se kao dobro, ali iz lošega nikada ne izrasta pozitivno, što je bilo vidljivo kod stradavanja žrtava kojih se danas sjećamo“, poručio je vlč. Kralj tijekom misnog slavlja. Predvodio je potom i molitvu kod spomenikā poginulim braniteljima.

Sudionici komemoracije su se zatim uputili do šume Međuvođe i Grubine jame u koju su, kao i u brojne neistražene jame, kako se pretpostavlja, partizani uz mjesne pomagače ubili i bacili oko 1500 nevinih ljudi. Komemoraciju je otvorio glavni organizator okupljanja predsjednik Udruge Kovan Ante Jozo Ramić. „Danas se sastajemo 32. godinu zaredom da odamo počast žrtvama kojima smo mi najbliži. Izginuli su zbog ideala, domovine, vjere, za slobodu. Održimo svijest o sebi i svijetu oko nas čuvajući sjećanje na njih izražavajući im zahvalnost. Kao što je rekao blagopokojni biskup Bogović kada je predvodio ovu komemoraciju 2020. godine, svaki čovjek zaslužuje dostojanstvo na grob, ime i prezime i svijeću“, poručio je Ramić.

Predsjednik Udruge hrvatski domobran iz Duge Rese Miljenko Vdović je podsjetio na događaje prije 77 godina. „Grupa nas branitelja iz Duge Rese dolazi već 34 godine na sveto mjesto da bi molitvom i komemoracijom odali počast za 1500 žrtava. Na ovom prostoru između rječica Globornice i Sušice partizani su doveli brojne sudionike križnog puta iz logora Dubovac i karlovačkih zatvora noćnim fantomskim vlakovima. Ovo mjesto je samo jedna od brojnih neistraženih jama za, pretpostavljamo, više od 1500 vojnika i civila koji su tu bili smaknuti uz pomoć lokalnog življa“, kazao je.

Na kraju je molitvu za sve poginule predvodio vlč. Kralj.

Komemoraciji su nazočili načelnik općine Generalski Stol Alan Halar, predsjednica općinskog vijeća općine Josipdol Anđelina Božičević, a duhovni dio predvodio je župnik Generalskog Stola i ogulinski dekan vlč. Mario Kralj.