Istina je prava novost.

Predavanja drugoga dana Teološko-pastoralnog seminara u Đakovu

Drugi dan teološko-pastoralnog seminara za svećenike održanom u Đakovu od 18. do 20. rujna započeo je izlaganjem izv. prof. dr. sc. Borisa Vulića, koji je obradio temu "Strah od smrti: izvor mentalnih bolesti", objavio je Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Prof. Vulić je istaknuo kako strah od smrti transcendentira osobne karakteristike poput spola, dobi ili obrazovanja, predstavljajući univerzalno emocionalno stanje. Istaknuo je kako kršćanska vjera može preobraziti ovaj strah, omogućujući ljudima da smrt promatraju kao prijelaz u Božje ruke, umjesto kao kraj postojanja. Naglasio je kako vjera u Boga Isusa Krista pruža unutarnji mir i olakšanje.

U nastavku seminara predavanje je održao dr. sc. Jakov Milić, dr. med., koji je detaljno razmotrio “Opsesivno-kompulzivne i anksiozno-depresivne poremećaje”. Dr. Milić je pružio iscrpne prikaze slučajeva i dao vrijedne savjete za pastoralnu skrb, naglašavajući složenost ovih poremećaja koji su često skriveni. Posebno je istaknuo važnost prepoznavanja simptoma kako bi se pružila odgovarajuća podrška kroz individualni pristup. U svom izlaganju, dr. Milić je istaknuo rad s osobama s istospolnim sklonostima, naglašavajući potrebu za prihvaćanjem njihovog dostojanstva i identiteta kao Božjih stvorenja.

Nakon kratke sanke, izv. prof. dr. sc. Josip Bošnjaković održao je predavanje o integraciji psiholoških principa u pastoralu. U izlaganju je naglasio je važnost da svećenici budu “dovoljno dobri” pastiri, sposobni prepoznati i reagirati na potrebe zajednice. Istaknuo je kako se mentalno zdravlje može očuvati kroz jasan identitet, postavljanje realnih ciljeva i razvijanje empatije. Njegovo predavanje završilo je molitvom posvećenom prijateljima, čime je dodatno naglasio važnost međuljudskih odnosa za emocionalno blagostanje.

U drugom dijelu programa, prof. dr. sc. Suzana Vuletić, uz suradnju s mr. sc. Stjepanom Matezovićem i vlč. Božidarom Nađem, obradila je temu “Salvifici doloris”. Raspravljali su o egzistencijalnoj preobrazbi žalovanja kroz duhovnost, naglašavajući kako crkvena skrb može pružiti nadu i utjehu onima koji prolaze kroz patnju. Istaknuli su važnost duhovne dimenzije u procesu prihvaćanja bolesti i suočavanja s patnjom, te su naglasili ulogu svećenika u pružanju podrške bolesnicima.

Održan Okrugli stol „Integracija duhovne i psihološke podrške u pastoralnom radu: mogućnosti i izazovi”

FOTO Teološko-pastoralni seminar u Đakovu 2024.