Istina je prava novost.

Održan Okrugli stol „Integracija duhovne i psihološke podrške u pastoralnom radu: mogućnosti i izazovi”

U sklopu trodnevnog Teološko-pastoralnog seminara (TPS) održanog Đakovu, u petak 20. rujna održan je okrugli stol pod nazivom „Integracija duhovne i psihološke podrške u pastoralnom radu: mogućnosti i izazovi”, objavio je Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Tijekom seminara, sudionici su imali priliku produbiti razumijevanje i raspravljati o temama vezanim uz mentalno zdravlje i važnost pastoralne skrbi.

Okrugli stol okupio je predavače prva dva dana koji su raspravljali o suodnosu duhovnosti i mentalnog zdravlja te ulozi svećenika i stručnjaka u nošenju s tim izazovima. Jedna od ključnih točaka bila je osvješćivanje prevelikih očekivanja koja se često postavljaju pred svećenike i liječnike. Naglašena je važnost prihvaćanja vlastitog identiteta kao temelja za osobni rast i ozdravljenje. Raspravljalo se o tome kako zdrava duhovnost i zdrava psihologija međusobno doprinose jedna drugoj i kako bi te dimenzije trebalo integrirati u pastoralni rad.

Sudionici su također razmatrali kako razlikovati psihološke probleme od duhovnih poteškoća, uključujući i utjecaje demonskih sila. Istaknuta je važnost uključivanja relacijskog aspekta u proces ozdravljenja, jer čovjek nije izolirano biće, već biće odnosa. Razmatrano je kako pružiti podršku svećenicima u njihovom djelovanju i osigurati suradnju između svećenika i biskupa. Također je naglašena važnost fizičke aktivnosti i svakodnevne misaone molitve za očuvanje duhovnog i psihičkog zdravlja svećenika.

Na kraju seminara, mons. mr. sc. Ivan Ćurić, pomoćni biskup, i prof. dr. sc. Šimo Šokčević, prodekan za znanost i međufakultetsku suradnju KBF-a, zaključili su seminar, ističući potrebu za integracijom duhovne i psihološke dimenzije u pastoralnom radu kako bi se odgovorilo na suvremene izazove.