Istina je prava novost.

Mons. Mirko Štefković sudjelovao na tečaju za biskupe u Rimu

Zrenjaninski biskup Mirko Štefković sudjelovao je na tečaju, za biskupe zaređene u proteklih godinu dana, koji se od nedjelje, 15. rujna do subote, 21. rujna 2024., održavao u Rimu, izvijestila je Zrenjaninska biskupija.  

Sudjelovalo je više od 260 biskupa iz cijeloga svijeta. Biskupi su svaki dan započeli molitvom u šutnji te su zajedno slavili misu s Jutarnjom molitvom časoslova. Predavanja su održana u Papinskom zavodu svetog Pavla apostola te na Papinskom sveučilištu Urbaniana. Biskupi su, slušajući predavanja i sudjelujući u diskusijama, upoznali djelovanje pojedinih tijela Svete Stolice i njihovih najviših predstavnika.

Ujedno je to bila prilika za razgovor o aktualnoj situaciji i izazovima s kojima se Crkva susreće. Vrijeme provedeno zajedno pružilo je mogućnost za upoznavanja i razmjenu iskustava o životu i djelovanju pojedinih mjesnih Crkava i njezinih pastira.

Središnji događaj tečaja za novoimenovane biskupe bila je misa u bazilici svetog Petra, nakon koje su biskupi pohodili grob svetog Petra apostola. Potom je uslijedio susret sa Svetim Ocem. Nakon pozdrava papa Franjo je odgovarao na pitanja biskupa. Svakoga je pojedinačno pozdravio te se rukovao s njim.

Posljednjeg dana tečaja prefekt Dikasterija za biskupe kardinal Robert Francis Prevost sa suradnicima je bio na raspolaganju za pitanja i sugestije. Na kraju susreta sudionici su zahvalili organizatorima za prigodu sudjelovanja na tečaju te svećenicima Papinskog zavoda svetog Pavla apostola na gostoprimstvu, koji su im sve te dane bili na usluzi.

„Iskustvo šarolikosti katoličke Crkve jedinstveni je doživljaj, koji ohrabruje za ustrajnost u poteškoćama i ulijeva nadu, kojom Krist ne prestaje oduševljavati svoje vjernike“, izjavio je po povratku kući mons. Mirko Štefković.

Zrenjaninski biskup, skupa s banjalučkim biskupom Željkom Majićem, požeškim biskupom Ivom Martinovićem i subotičkim biskupom Ferencom Fazekasom, posjetio je Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima u Rimu. Ondje ih je primio i ugostio rektor preč. Marko Đurin, izvijestila je Zrenjaninska biskupija.