Istina je prava novost.

U Svetvinčentu održan 9. susret katolika iz Hrvatske i Slovenije

Deveti susret katolika iz Hrvatske i Slovenije održan je u subotu 28. rujna 2024. u Svetvinčetu. Svečano euharistijsko slavlje tom prigodom predvodio je porečki i pulski biskup Ivan Štironja.

Misu su suslavili predsjednik Slovenske biskupske konferencije i novomeški biskup Andrej Saje, riječki nadbiskup i metropolit Mate Uzinić, zadarski nadbiskup Milan Zgrablić, varaždinski biskup Bože Radoš, zagrebački pomoćni biskupi Ivan Šaško i Mijo Gorski, umirovljeni porečki i pulski biskup Ivan Milovan, umirovljeni celjski biskup Stanislav Lipovšek, te brojni svećenici, među kojima dijecezanski upravitelj Gospićko-senjske biskupije Richard Pavlić i generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije preč. Krunoslav Novak.

Na početku euharistijskog slavlja sve prisutne je pozdravio domaći biskup Štironja. „Braćo i sestre! Okupljeni u ovom svečanom ozračju, slavimo Boga Oca, čiji nas Sin Isus, snagom Duha Svetoga, iz raznih naroda i krajeva danas sabire u jednu obitelj svete Crkve. Zahvalni za prošlost, ozbiljno i odgovorno živimo sadašnjost, okrenuti prema budućnosti, kako bismo nasljedujući Kristov primjer živjeli u miru i ljubavi, zajednički hodeći prema nebeskoj domovini koja nema granica“, istaknuo je.

„Zazovimo Božje milosrđe, otvorimo se Božjoj riječi i molimo Gospodina da osobito našu mladež i djecu, kao i sve nas, ovom misnom žrtvom osposobi i osnaži za svakodnevne borbe, da poput naših mučenika bl. Miroslava Bulešića, bl. Alojzija Grozdea, i bl. Francesca Bonifacia, hrabro svjedočimo vjeru u Presveto Trojstvo i živimo vrijednosti svete Crkve koje su snažno utkane u povijest naših krajeva i zemalja, vrijednosti sadržane u Kristovu Evanđelju, a koje sveta Crkva naviješta, vrijednosti bez kojih je nezamisliva europska kultura i civilizacija, kako u prošlosti, tako u sadašnjosti, kao i u budućnosti“, dodao je biskup Štironja.

Homiliju koparskog biskupa Jurija Bizjaka, koji je zbog bolesti bio spriječen, pročitao je biskup Saje. „S velikom obostranom radošću nastavljamo niz susreta dvaju bratskih naroda koji žele živjeti u miru međusobno i sa svim svojim susjedima“, poručio je. Osvrćući se na geslo susreta „Moja osveta je oprost“, propovjednik je rekao da je oproštenje uvijek nešto božansko.

Podsjetio je na život bl. Bulešića, rekao je da je već prije smrti često doživljavao mržnju prema vjeri. „Pomagao je svima koji su bili u potrebi, spašavao ljude iz zatvora i učio vjeronauk djecu koju su zbog vjere ismijavali. Kada su mu mnogi savjetovali da pobjegne u Italiju, odgovorio je ‘da je postao svećenik za narod i da mora ostati među svojim narodom.’ Kada su mu prijetili, govorio je: ‘Ako me ubiju, ubit će me za vjeru i za Boga’“, kazao je.

Prisjetio se i drugih stradalih svećenika. „Osim ubijenog Miroslava, danas se moramo prisjetiti i biskupskog delegata mons. Jakova Ukmara, kojeg tom prilikom doduše nisu ubili, ali su ga zvjerski pretukli da je jedva ostao na životu. Župnika Stjepana Ceka njegova je majka pravodobno sakrila ispod stepenica, da ga ubojice nisu pronašli“, rekao je podsjećajući i na Francesca Bonifacia iz Pirana, koji je ubijen u obližnjem selu.

„I u naše vrijeme, kao što je zapisao Miroslav, kao tužna simfonija širi se tuga po cijelom svijetu. Mnogi političari i mediji, koji su u velikoj mjeri ovisni o mišljenju i raspoloženju masa (Crkva u suvremenom svijetu, 82.3), ustrajno dižu temperaturu i mnogi narodi već su u ratu i krvavim sukobima, a mnogi drugi hodaju po rubu i pred padom su u ponor ratnih strahota i užasa.

Stoga je i danas na ovom mjestu potrebno preporučiti ono što je apostol Pavao pisao stanovnicima prijestolnice rimskog carstva: ‘Mi jaki treba da nosimo slabosti slabih, a ne da sebi ugađamo. Svaki od nas neka ugađa bližnjemu na dobro, na izgrađivanje.’ (Rim 15,1-2)“, poručio je propovjednik.

„Naša granica u Istri i sve druge naše granice neka ne budu utvrđene obrambene granice pred neprijateljima, već neka budu protočne granice na igralištima, i neka nas u svim našim međusobnim susretima i kontaktima vodi Mudrost, koja je ‘kraj Stvoritelja bila u radosti, iz dana u dan, igrajući pred njim sve vrijeme: igrala se po tlu njegove zemlje, i njezina su radost djeca čovjekova.’ (Izr 8,30-31). Neka Bog živi sve Hrvate i Slovence, neka Bog živi cijelu Istru i njezinu Capodistriju!“, zaključio je.

Na kraju euharistijskoga slavlja, zahvalu svima koji su sudjelovali u slavlju izrekao je domaći župnik Darko Zgrablić, a nakon završnog blagoslova, vjernici su imali priliku iskazati štovanje relikvijama bl. Miroslava Bulešića. Susret je nastavljen druženjem uz zajednički objed.

Liturgijsko pjevanje predvodili su Župni zbor sv. Pavla u Puli i Dekanatski zbor Postojna.

Prema procjeni organizatora, na susretu je sudjelovalo oko četiri tisuće vjernika.

Prije mise održan je prigodni duhovni program tijekom kojega je bio folklorni nastup, predstavljanje bl. Miroslava Bulešića i djelovanja slovenskih svećenika u Istri u 20. stoljeću.

FOTO Deveti susret katolika iz Hrvatske i Slovenije