Istina je prava novost.

Proslavljen Dan Riječke Majke

Barski nadbiskup Rrok Gjonlleshaj predslavio je u nedjelju 29. rujna 2024. misu u samostanskoj kapeli Družbe sestara Presvetog Srca Isusova na Pomeriju u Rijeci, povodom 102. godišnjice preminuća službenice Božje Marije Krucifikse Kozulić, utemeljiteljice Družbe.

Nadbiskup Gjonlleshaj je u homiliji istaknuo da je Riječka Majka, kako su je Riječani nazvali, osnovala Družbu iz potrebe da se brine o onima koje je društvo često zaboravljalo – siročad, siromašne djevojke, bolesne i napuštene. „Upravo je ona u tom služenju prepoznala Krista i nastavila djelovati s vjerom i predanošću. Ovaj dan nije samo spomen na preminuće jedne službenice Božje, nego proslava života koji je bio ispunjen Kristovom ljubavlju, požrtvovnošću i neizmjernom brigom za druge“, poručio je te naglasio da je jedina istinska sreća živjeti za druge.

Tumačeći navještena čitanja opomenuo je vjernike da ne teže za prolaznim blagom, već da imadu jedno blago – Isusa koga trebaju darivati drugima „Isus nam obećaje plaću koja ne propada, vodu koja utažuje žeđ zauvijek. Važno je da osjećamo tu žeđ za Isusom i da bez njega nema života, ni u ovom vremenu ni u vječnosti.  Isus nas poziva na osobno obraćenje, a taj poziv koji je i poziv na svetost je radikalan i zahtjeva cjelovitu predanost“, naglasio je.

„Majka Marija Krucifiksa je upravo tako živjela, popuno predana Kristovom pozivu. Svoj je život posvetila napajajući mnoge svojom ljubavlju, molitvom i djelima milosrđa. Ona nije postavljala granice ljubavi prema bližnjima, nego je poput Krista prihvaćala sve koji su tražili pomoć. Njezina otvorenost, poslušnost Duhu Svetom i spremnost na služenje gdje god je bila potreba, pokazuje njezinu vjeru i hrabrost. Neka nas njezin primjer nadahnjuje da budemo proroci u našem vremenu, glasnici Božje ljubavi i milosrđa. Molimo se za njezino proglašenje blaženom, a još više da njezin duh ljubavi i požrtvovnosti živi i djeluje u svakome od nas kako bismo poput nje mogli reći: Gospodine, evo me. Dolazim vršiti volju tvoju“, zaključio je nadbiskup.

Pjevanje je predvodio župni zbor Župe Blažene Djevice Marije od gore Karmela iz Donje Drenove.

Marija Krucifiksa Kozulić  rođena je u Rijeci 20. rujna 1852. , a preminula 29. rujna 1922. u Rijeci. Družbu sestara Presvetog Srca Isusova utemeljila je 1899. U listopadu 2013. započeo je postupak za proglašenje blaženom. Grob Riječke Majke nalazi se u samostanu Družbe sestara Presvetog Srca Isusova na Pomeriju.