Istina je prava novost.

Proslavljena svetkovina sv. Mihovila u Kaštel Kambelovcu

Svetkovina sv. Mihovila proslavljena je u nedjelju, 29. rujna 2024. u Župi sv. Mihovila u Kaštel Kambelovcu, izvijestio je Tiskovni ured Splitsko-makarske nadbiskupije.

Misu na svetkovinu te trodnevnicu uoči svetkovine predvodio je don Dražen Radigović.

Prvoga dana trodnevnice, u četvrtak, 26. rujna, vlč. Radigović govorio je o ispraznosti. Napomenuo je da ispraznost nastupa onda kada čovjek iz svoga života makne Boga. Kako do toga ne bi došlo, kako bi se stavila vjera u aktivno stanje, čovjek mora osjetiti da ga Bog voli. Prvi korak podrazumijeva primanje Isusa koji potom mijenja osobu. Isus dolazi čovjeku po „obilju svoje milosti i praštanja“, kazao je predvoditelj te napomenuo da je potrebno moliti za iskustvo Božje ljubavi.

Drugog dana trodnevnice, u petak, 27. rujna, don Dražen je govorio o nevidljivom svijetu kao pravoj stvarnosti. Nazočnima je objasnio gdje se nalaze blagoslovi koje traže u svom životu, kako doći do njih, kako zadobiti uslišanje i kako znati da Bog uvijek čuje njihove molitve.

„Blagoslovi su pohranjeni u nebu, u toj duhovnoj stvarnosti gdje Bog prebiva. Tu postoji rješenje za svaki naš problem. A da bi išli u tu duhovnu stvarnost, treba nam vjera. Vjera je prodor u svijet duhovne, nadnaravne stvarnosti, tu uzimamo blagoslov i prenosimo ga u našu vidljivu stvarnost. Kako? Isus nam je dao odgovor. ‘Molite Oca u moje ime’. Isus nikada nikog nije odbio. On uvijek uslišava. Od trenutka kada s vjerom prodremo u taj duhovni svijet i počnemo moliti mi smo već uslišani“, kazao je vlč. Radigović.

Predvoditelj je rekao da je glavni uvjet „uspješne“ molitve vjera da Bog po molitvi čovjeka intervenira za njega. „Ne smijemo se obeshrabriti gledajući u okolnosti, u neizlječivost bolesti i sl. Molitva će donijeti plod i milost uvijek. Često zna nakon molitve biti još gore. Đavao želi da posumnjaš, želi te obeshrabriti. Želi da prestaneš moliti. Treba ustrajati“, istaknuo je.

Trećega dana duhovne obnove, u subotu, 28. rujna, don Dražen je okupljenima dao smjernice kako popraviti loše odnose u obitelji. „Đavao ne voli obitelj. Jer je obitelj crkva u malom i temelj društva. Kad uspije razoriti obitelj, razara Crkvu. Zato je uloga majke i oca neizmjerno važna u očuvanju obitelji, oca koji daje identitet, majke koja daje ljubav. Bog na prvom mjestu, molitva – obiteljska, ma kako kratka, štit je od kojeg se odbija svako zlo. Najveći razarači obitelji – psovka, proklinjanja, pornografija, uništavaju, a ujedno programiraju djecu za takvo ponašanje jer drugo nisu upoznali“, napomenuo je.

Na svetkovinu, u nedjelju, 29. rujna, nazočne na misnom slavlju, potaknuo je u propovijedi da u svoj svakodnevni život stave vjeru u akciju. Na kraju je zahvalu don Draženu uputio župnik don Ivan Čotić.

Na misi je pjevao mješoviti župni zbor pod vodstvom s. Marinele Delonga, izvijestio je Tiskovni ured Splitsko-makarske nadbiskupije.