Istina je prava novost.

Rijeka: Na blagdan sv. Jeronima slavljena misa zahvalnica za službu fr. Ivana Dominika Iličića

Blagdan sv. Jeronima proslavljen je misnim slavljem u nedjelju, 30. rujna 2024. tijekom kojega se zajednica, okupljena u riječkoj crkvi sv. Jeronima, oprostila od fr. Ivana Dominika Iličića, izvijestio je Ured za odnose s javnošću Riječke nadbiskupije.

Prije propovijedi, 7 novih članova, primljeno je u zajednicu mladih „Bl. Pier Giorgio Frassati“, koju je u Rijeci osnovao i vodio fr. Ivan Dominik Iličić.

U propovijedi koja je uslijedila fr. Ivan istaknuo je da ispunjena crkva predstavlja sliku riječke Crkve koja je specifična. Kazao je da o njoj neki izvan Rijeke nemaju „lijepu“ sliku. Rijeka, po njemu, jest „teška“, ali u njoj postoji Crkva koja je „živa“, možda „snažnija“ i „čišća“ nego negdje drugdje. Napomenuo je da je u njoj izazovno biti katolik, ali je u njezinom vjerskom središtu Krist – to je slika Crkve – jedinstvo, širina i otvorenost. Okupljenima je poručio da bi ta misao trebala biti u svačijem umu.

Potaknuo je okupljene na autentično življenje ljubavi – biti u zajedništvu s Isusom i ići drugima ususret. „U Rijeci su mnogi gladni Boga. Nažalost, neki imaju i krivu sliku o Crkvi, predrasude, neku veliku ranjenost čim čuju riječ ‘Crkva’, a u dubini sebe traže Boga. I ako susretnu nas autentične, zasigurno će se promijeniti i otvoriti srce Bogu. Važno je da Bog bude živ i vidljiv u našem životu“, rekao je.

Vjernike je potaknuo na otvorenost riječi Božjoj i euharistiji. Ona je izvor i cilj kojemu teži pastoral – dovesti ljude Isusu kroz euharistiju, a na euharistiji se sluša riječ Božja. Upozorio je da se ponekad zaboravlja na Riječ i ne sluša ju se na način da je Bog živ kroz tu Riječ. Stoga je potaknuo obitelji, osobito muškarce da u svojim obiteljima potiču na čitanje Svetoga pisma. Obitelj koja moli zajedno moli i raste, sve dublje biva povezana u Božjoj ljubavi, jer molitva pomaže da se nadiđu sve poteškoće, kazao je fr. Ivan.

Sveti Jeronim ljubio je riječ Božju kojoj je, iako je imao tešku narav, dopustio da ga mijenja. Bogu je to moguće i Bog treba temperamente, a ne mlake, ali kako bi taj temperament usmjerio na prave stvari.

Uz sv. Jeronima, spomenuo je i bl. Pier Giorgia Frassatija za kojega je mladi Karol Józef Wojtyła, budući papa Ivan Pavao II., rekao da je mladić 8 blaženstava s odlikama svetaca. Upravo ga je taj papa kasnije proglasio blaženim, a papa Franjo će ga u Jubilarnoj godini 2025. proglasiti svetim, istaknuo je fr. Ivan.

Frassati je osobito živio blaženstvo „blago milosrdnima“. Volio je riječ Božju, osobito Pavlovu poslanicu i „hvalospjev ljubavi“. Bio je osobito senzibiliziran za siromahe. Obilazio ih, išao na periferije, na što papa Franjo podsjeća. Taj odlazak na periferije mora biti na ispravan način – Preduvjet je povezanost s Bogom, Gospom, krunicom. To daje snagu za odlazak na periferije, napomenuo je propovjednik. „Trebamo biti zahvaćeni silom i snagom Duha Svetoga kako bi njegov duh onda djelovao kroz nas u tim periferijama. To je Frassatiju uspjelo. To su prepoznali osobito siromasi koji su tražili njegovo proglašenje blaženim“, kazao je.

U nastavku je spomenuo i druge svece; sv. Dominika koji je priznao da je najviše naučio u školi ljubavi pod križem Gospodnjim. „Škola je to ljubavi koju možemo i svi mi primijeniti. Razmatrati Krista, prikazati mu naše boli, trpljenja, teškoće i umore i reći: ‘Pa što je to Gospodine u odnosu na tvoju muku. Sam ne mogu nositi križ, ali s tobom mogu.’ Ako budemo imali više ljubavi, moći ćemo snažnije nositi križ, čak i radosni“, rekao je fr. Ivan te pozvao okupljene da „zagrle“ svoje životne križeve koje ne mogu izbjeći.

Na kraju mise mnogi su se riječima htjeli oprostiti od fr. Ivana koji je ostavio traga u gradu na Rječini, osobito u radu s mladima, siromasima i sportašima. Govor su izrekli i mladi iz zajednice „Bl. Pier Giorgio Frassati“, a prigodnu riječ uputili su i članovi zajednice „Vjera i svjetlo“.

Fr. Ivan Dominik Iličić izrekao je govor u kojemu se zahvalio svima koji su ga pratili u njegovoj službi u Rijeci, a uz riječ provincijala Hrvatske dominikanske provincije, fr. Tomislava Kraljevića, vjernicima se predstavio novi poglavar dominikanskog samostana u Rijeci, fr. Anto Bobaš. Nakon mise, ispred dominikanske crkve organizirano je zajedničko druženje.