Istina je prava novost.

Koncert „Ave Maria“ održan u crkvi Kraljice Svete Krunice u Zagrebu

U dominikanskoj župnoj crkvi Kraljice Svete Krunice u Zagrebu, u četvrtak 3. listopada 2024. održan je koncert marijanskih pjesama „Ave Maria“, kojim je započela priprava za proslavu župne svetkovine.

Na koncertu su nastupili dječji zbor „Rajske note“, mješoviti zbor „Bl. Augustin Kažotić“, sopranistica Natalija Kralj, orguljaš Dubravko Ćepulić Polgar, violinistica Marija Ćepulić i dirigent i voditelj zborova fr. Bonifacije Franjo.

Na koncertu je izveden odabrani repertoar hrvatske i inozemne marijanske baštine. Okupljeni su mogli čuti i praizvedbu skladbe „Oda Kraljici Krunice“, koja je nastala  suradnjom dvojice dominikanske subraće: župnika i priora Samostana Kraljice Svete Krunice fr. Ivana Marije Tomića, koji potpisuje tekst i fr. Bonifacija Franje koji ju je uglazbio.

Župnik je u zahvalnom govoru glazbenicima i zborovima posebno istaknuo doprinos roditelja djece koja pjevaju u dječjem zboru, izrazivši zahvalnost što ih od malih nogu uče zajedništvu u župnoj zajednici. Naveo je i prigodno razmišljanje pape Benedikta XVI.: „Glazba, vrhunska glazba, opušta um, budi duboke osjećaje i, takoreći, prirodan je poziv da se u svakoj situaciji ljudskog postojanja, bilo radosnoj ili tužnoj, uzdigne um i srce k Bogu. Glazba može postati molitva.“

Marijanski koncert uoči župne svetkovine Kraljice Svete Krunice održan je petu godinu zaredom. Pokrenut je kao projekt tada studenata glazbe Dubravka Ćepulića Polgara, Natalije Kralj i fr. Bonifacije Franje, a suradnja je ubrzo proširena na župne zborove i goste te je postala duhovno-glazbena priprava za proslavu župne svetkovine.