Istina je prava novost.

Sinoda. Razmišljanje o ženama i laicima te poziv na slušanje onih koji se osjećaju isključenima

U petak, 4. listopada, na blagdan svetoga Franje, druga opća kongregacija na Sinodi o sinodalnosti započela je čestitkama upućenima Svetomu Ocu za imendan. Uslijedili su izvještaji pet jezičnih skupina te 36 slobodnih izlaganja o temama kao što su karizme i službe, liturgija, dijalog s kulturama i religijama, objavio je Vatican News.

Najljepšim željama za imendan Papi i svima koji nose ime Franjo u petak, 4. listopada, na blagdan svetoga Franje Asiškoga, započela je druga opća kongregacija redovne opće skupštine Biskupske sinode o sinodalnosti. U dvorani je bio prisutan 351 član. Najprije su saslušani izvještaji pet skupina na raznim jezicima, iz kojih su proizišla zajednička pitanja o samom pojmu sinodalnosti, ne kao tehnike nego kao stila, te o pitanjima poput uloge žene, prisutnosti vjernika laika, te aktivnoga slušanja osoba koje ne žive u skladu s učenjem Crkve. One iste Crkve – kako su rekli izvjestitelji skupina – koja u svijetu siročadi može biti obitelj onih koji nemaju obitelj – istaknuli su na dnevnoj konferenciji u Tiskovnom uredu Svete Stolice pročelnik Dikasterija za komunikaciju Paolo Ruffini, predsjednik Povjerenstva za informiranje i Sheila Pires, tajnica povjerenstva.

Osim toga, istoga dana prijepodne u dvorani Pavla VI. – kako su izvijestili – nekoliko puta posebno spomenuta slika Crkve kao Tijelo Kristovo, koja, dakle, povezuje brojne članove, odnosno brojne službe i karizme, ali u samo jedno tijelo. U tom je smislu razmotrena tema uloge žene i laika. Razlike su potrebne – rečeno je – sve su karizme važne, ali ne moraju sve nužno biti službe.