Istina je prava novost.

Metković: Proslavljena svetkovina sv. Franje Asiškog

Svetkovina sv. Franje Asiškog proslavljena je u petak, 4. listopada, u istoimenoj crkvi na Kladi u Metkoviću.

Misno slavlje predvodio je župni vikar na Humcu fra Vinko Bačak. U koncelebraciji su bili župnik fra Denis Šimunović i župni vikar fra Marko Pudar.

Misi je prethodio ophod oko crkve.

Govoreći o svetom Franji, fra Vinko je rekao među ostalim, kako je sv. Franjo imao preko 30 dijagnoza, među kojima depresiju, anksioznost i tjeskobu i umro mlad, u 46. godini. „Franjo je bolest i nepredvidivost pretvorio u duhovnu korist, nije dao da ga bolest smete, što više, bio je zahvalan za bolest. Prije 800 g., kada je Franjo dobio svete stigme, molio je Gospodina da mu da  osjećati onu bol koju je Krist osjećao“, kazao je.

„Zamislite, kako veličanstven, čovjek Duha, duboke svijesti o Božjoj prisutnosti, mora biti čovjek  koji ima 30 bolesti i još moli za  bol, patnju i muku Krista koju je osjećao na križu… Koja je to veličanstvenost, snaga Duha, koji su to ideali u životu!,“ naglasio je u homiliji fra Vinko, pojasnivši, kako čovjek koji ima ideale u životu poput sv. Franje, ne mari nizašto, bol mu nije problem, granice lako preskače, poteškoće  lako rješava, zato što zna da jedino što vrijedi u životu jest ljubav prema Bogu i čovjeku. „Sveti Franjo, uvijek je želio više, on sam postao je molitva. Zato, nije nam korisno nabrajati molitve, ukoliko naš život ne govori sam za sebe. Ono što činimo, ono što jesmo, ono što prikazujemo kroz svoj život, jest naša najveća molitva,“ naglasio je propovjednik.

„Neka nam sveti Franjo bude uzor da uvijek želimo više. U duhovnom životu nema točke do koje čovjek dođe i kaže to je to, nema granice… Naše misli, naši pogledi, moraju biti prema Nebu, moraju biti u zvijezdama. Bio čovjek mlad, bio star, uvijek ima na čemu raditi, uvijek se nadati, uvijek ima neki novi korak, uvijek postoji nova mogućnost. To je poruka Uskrsa, poruka uskrsnuća i Krista, kojega je Franjo toliko ljubio. Dok su nam možda misli i glave prema zvijezdama usmjerene, sv. Franjo nas uči da čvrsto stojimo na zemlji, i to je životni  stav ‘biti u Nebu glavom, a nogama čvrsto na zemlji“, poručio je fra Vinko.

„Ne dopustimo da nam itko krade snove, ne dopustimo da sve što je oko nas, sve što nam se događa u životu i sve što jesmo, da nas ne dovede u prisniji odnos s Bogom. Neka nam sv. Franjo bude put, putokaz i  neka nas Krist podrži u nastojanjima“, zaključio je homiliju vlč. Bačak.

Na kraju misnog slavlja vlč. Šimunović zahvalio je svima koji su pridonijeli tom slavlju, među ostalim i onima koji su nazočili na trodnevnoj duhovnoj pripravi. Svaku večer tijekom trodnevnice prije mise krunicu sv. Franje Asiškoga predvodili su framaši, članovi OFS-a mjesnog bratstva bl. Alojzija Stepinca i članovi karizmatske zajednice Sluge Božjega O. Ante Gabrića, a na uočnicu svetkovine fra Denis je predvodio klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu.

Pjevanje je vodio župni zbor kojeg vodi s. Mila Deak.

Među mnogim darovateljima za klimatizaciju crkve, koja je još u tijeku, kao i projekt osvjetljenja prostora oko crkve sv. Franje, fra Denis je zahvalio i darovatelju oltarnika te križevačkom biskupu mons. Milanu Stipiću na daru slike bl. Alojzija Stepinca.

Vjernici su nakon blagoslova imali prigodu častiti moći sv. Franje, a potom moleći zagovor sv. Franje Asiškoga za sve nazočne i čestitke onima koji nose njegovo ime, vlč. Denis pozvao je vjernike na druženje uz domjenak.