Istina je prava novost.

Požega: Održan orguljaški koncert Katarine Lamotte

U sklopu Orguljaških večeri u požeškoj katedrali u nedjelju, 6. listopada, solistički orguljaški koncert održala je Katarina Lamotte, hrvatska orguljašica i čembalistica koja trenutno djeluje kao orguljašica crkve St. Vincent u francuskom gradu Hendayeu.

Koncert je započeo izvedbom Simfonije iz Kantate br. 29 Johanna Sebastiana Bacha koju je aranžirao francuski orguljaš i skladatelj Marcel Dupré. Katarina je iz spomenutog djela izvela himan „Schmücke dich, o liebe Seele“ te Preludij i fuga u e molu. Uslijedila je „Sicilienne“ iz orkestralne suite „Pelléas et Mélisande“ skladatelja Gabriela Fauréa za koju je aranžman napisao Louis Robilliard. Koncert je zaključen Suitom za orgulje francuskog skladatelja, orguljaša i muzikologa Mauricea Durufléa.

Katarina Lamotte je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu završila studije orgulja, čembala i teorije glazbe. Koncertni studij orgulja nastavila je pri Universität für Musik und darstellende Kunst u Beču, u razredu profesora Piera Damiana Perettija, dok je čembalo učila kod profesora Emanuela Schmelzera Ziringera. Na poslijediplomskom studiju na Conservatoire à rayonnement régional de Toulouse bila je u klasi prof. Michela Bouvarda i prof. Jana Willema Jansena, dok je čembalo učila kod prof. Yasuko Bouvard, a improvizaciju u klasi prof. Philippea Lefebvrea. Osvojila je nekoliko nagrada na regionalnim i državnim natjecanjima te nagradu fonda Janka Šanjeka. Sudjelovala je na više međunarodnih natjecanja i tribina u Češkoj, Njemačkoj i Francuskoj.

Predavala je glazbenoteorijske predmete u Umjetničkoj školi „Franjo Lučić“ te je dugi niz godina bila orguljašica u župnoj crkvi sv. Male Terezije od Djeteta Isusa i crkvi Marije Pomoćnice u Zagrebu. Surađuje sa Simfonijskim orkestrom HRT-a, Zagrebačkom filharmonijom i brojnim zborovima (Cantores Sancti Marci, Capella juris, Akademski zbor „Vladimir Prelog“ i dr.). Iako je u Beču završila i Odjel za ranu glazbu, veliku pažnju pridaje izvođenju suvremene glazbe te promociji hrvatske glazbene baštine (praizvela je skladbu za orgulje i glas Borisa Papandopula). Njezin repertoar obuhvaća skladbe i transkripcije za orgulje i čembalo, od renesanse do suvremenog notnog pisma.

Sljedeći koncert u nizu Orguljaških večeri u požeškoj katedrali održat će se u srijedu 9. listopada 2024. godine s početkom u 19 sati, a na njemu će nastupiti Ivan Bosnar koji će se predstaviti djelima Bacha, Mozarta, Rittera, Viernea i vlastitim skladbama.