Istina je prava novost.

Proslavljena svetkovina sv. Franje Asiškog u Žeravcu

Župljani Župe sv. Franje Asiškog u Žeravcu te vjernici okolnih mjesta u Bosanskoj Posavini u nedjelju 6. listopada proslavili su svetkovinu sv. Franje Asiškog.

Svečano misno slavlje u novoj crkvi, čija je gradnja i uređenje pri završetku, predvodio je ovogodišnji dijamantni jubilarac fra Domagoj Šimunović. Uz domaćeg župnika fra Mirka Filipovića suslavili su derventski dekan fra Ivan Marić, kancelar Vrhbosanske nadbiskupije preč. Mladen Kalfić, umirovljeni svećenik Riječke nadbiskupije mons. Pero Zeba, fra Ilija Jerković, vlč. Miro Tomas te grkokatolički župnik u Derventi vlč. Franjo Sitnik. Liturgijsko pjevanje predvodio je Zbor svete Male Terezije iz Kutjeva s voditeljem Pilom Miškićem.

Fra Domagoj je u propovijedi naglasio kako „originalnost toga velikog sveca Katoličke Crkve nije u načinu na koji je razumio evanđelje, nego u načinu na koji je živio, što je bio i pravilo manje braće – opsluživati evanđelje Isusa Krista. Franjo je želio živjeti cjelovitog Gospodina Isusa Krista koji se učinio malenim, poniznim i siromašnim. Svu djelatnost svoga života oblikovao je po uzoru na Krista. Razmatrao je njegovu ljubav te se potpuno darovao Bogu i čovjeku i na taj način dopustio da ga ona posve obuzme“, dodao je.

Zapitavši se u čemu sv. Franju današnji kršćani mogu nasljedovati, pojasnio je da „nasljedovati sv. Franju mogu samo oni koji prihvaćaju svoj vlastiti križ, bez kolebanja i radosno, unatoč poteškoćama. Franjo je Isusa nosio u srcu, u ustima, rukama, u svim udovima svoga tijela, razgovarao je s njima kao s prijateljem, oplakivao je njegovu muku te je stoga i dobio na svome tijelu svete rane koje je nosio bez gorčine, bez očaja. I mi često imamo tjelesne, ali i duhovne rane. Rane koje nosimo ne smiju nas zatvoriti u same sebe, već biti putokaz kako kroz njih ostvariti Kristovu ljubav jednu među drugima“, poručio je.

Na kraju propovijedi, fra Domagoj je izrazio zahvalu te pohvalio brojne ljude u narodnim nošnjama naglasivši da „korijen vjere u Bosanskoj Posavini još nije uništen, već iz njega niču nove mladice“.

Župnik fra Mirko na kraju mise je zahvalio predvoditelju slavlja. „Fra Domagoj je legenda kako slavonskog kraja, tako i naše Bosanske Posavine. On je redovnik po primjeru sv. Franje. Uvijek je bio blizak narodu, spreman pomoći, što je na osobit način pokazao za vrijeme i nakon zadnjeg rata“, rekao je.

Na misi je sudjelovalo više od tisuću vjernika, među kojima su bili i slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara, te predstavnici hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini Josip Jerković, Davor Čordaš i Marijan Kljajić.

Nakon mise uslijedio je ručak za sve uzvanike proslave te je održana 20. Međunarodna smotra folklora na kojoj je nastupilo šest kulturno-umjetničkih društava iz Bosne i Hercegovine te Hrvatske.