Istina je prava novost.

Fra Marinko Vukman najavio subotnju svečanost proglašenja crkve Uznesenja BDM u Sinju manjom bazilikom

Gvardijan i rektor svetišta Gospe Sinjske fra Marinko Vukman u emisiji Aktualno Hrvatskog katoličkog radija govorio je o uzdignuću crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije na čast manje bazilike te najavio trodnevnu molitvenu pripravu za taj povijesni događaj koji će biti u Sinju u subotu u 10:30 sati.

Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije u Sinju proglašena je manjom bazilikom odlukom Dikasterija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata u Rimu 17. travnja 2024. godine.

Gvardijan i rektor sinjskog svetišta fra Marinko Vukman istaknuo je da je ta odluka potvrda višestoljetne predanosti i rada franjevaca u cetinskom kraju kazavši kako je “zahvalan što je vrijednost i važnost sinjskog svetišta prepoznala i Sveta Stolica te je putem Dikasterija crkvu Uznesenja BDM proglasila manjom bazilikom“. Odluka svjedoči o “dinamičnom i zahtjevnom putu, odnosno životu Crkve sa svime što ona sa sobom nosi. Odluka ima duhovno, povijesno, sociološko te antropološko značenje.”

Fra Marinko podsjeća da je sinjsko svetište već stoljećima “mjesto susreta Boga i čovjeka” i u njega su „ugrađeni životi ne samo Cetinske krajine, nego i naroda Dalmacije, kao i Bosne i Hercegovine.” Osobitu zahvalnost duguju Redu manje braće koji je “uvijek držao širom otvorena vrata crkve zemaljskim hodočasnicima željnim susreta sa živim Gospodinom.”

Proglašenje sinjske crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije manjom bazilikom bit će u subotu 12. listopada u 10:30 sati uz izravan televizijski prijenos na Laudato televiziji. Misno slavlje predslavit će splitsko-makarski nadbiskup mons. Zdenko Križić, dok će Dekret pape Franje pročitati apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua. Za svečanost proglašenja sinjsko svetište priprema se trodnevnicom koju će predvoditi profesori franjevci s Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu.

Svetište Gospe Sinjske je najposjećenije marijansko svetište u južnoj Hrvatskoj, u koje hodočasnici dolaze tijekom cijele godine. Crkva je građena od 1699. do 1712. godine. Odolijevajući ratovima i potresima, do danas je zadržala svoj izvorni izgled. Središnje mjesto, kako u crkvi, tako i u srcima Sinjana, Cetinjana i hodočasnika, zauzima slika Majke od Milosti – Čudotvorne Gospe Sinjske, koju su fratri donijeli iz Rame u Sinj 1687. godine. Od tada Gospa povezuje Ramu, Duvno i Livno sa Sinjem i Cetinskom krajinom. Crkva je posvećena 2009. godine na svetkovinu Uzašašća Gospodinova te je kao i samostan upisana u Registar kulturnih dobara Ministarstva kulture Republike Hrvatske kao zaštićeno kulturno dobro sakralne graditeljske baštine.