Istina je prava novost.

Imenovan novi europski koordinator redemptorista

O. Piotr Chyla imenovan je novim europskim koordinatorom redemptorista na europskoj skupštini redemptorističke zajednice održanoj od 7. do 9. listopada u Draču u Albaniji, izvijestio je u četvrtak 10. listopada Kathpress.

Dosadašnji koordinator o. Johannes Römelt iznenada je preminuo u ožujku ove godine. Uz izbor novog koordinatora, izabran je i o. Lorenzo Gasparro za konzultora u vijeću konferencije za Europu. Drugi konzultor, o. Martin Leitgöb, provincijal redemptorističke provincije Beč-München, izabran je 2023. i ostaje na dužnosti. Skupština je održana u Albaniji gdje redemptoristi od 2014. vrše misionarsku zadaću i aktivni su u području društvenog dušobrižništva.

Na skupštini, koju čine sve europske redemptorističke provincije, sudjelovala su 34 člana redovničke zajednice, među njima provincijali i izaslanici, kao i dvojica predstavnika laika. Član varšavske redemptorističke provincije o. Piotr Chyla, rođen 1969., izabran je za novog europskog koordinatora u izbornom postupku koji predviđa tri faze. Najprije su u tajnom glasovanju izabrana tri kandidata od kojih je istoga dana vodstvo odabralo jednoga. Poglavar reda naposljetku je imenovao novog koordinatora.

O. Piotr je u prvom obraćanju naglasio izazove konferencije i istodobno pozvao na optimizam. „Ne želimo samo iščekivati budućnost, nego ju kreativno oblikovati. Svjesni naših izazova, naših poteškoća, naše snage i naše karizme rado koračamo naprijed“, poručio je.

O. Piotr Chyla prve je zavjete položio 1991., a 1997. zaređen je za svećenika. Od tada je vršio različite dužnosti, između ostaloga, bio je ravnatelj Centra za redemptorističku duhovnost u Rimu. Od 2017. kao jedan od dva konzultora pripada Vijeću europske konferencije redemptorista.

Skupština redemptorista održava se jednom godišnje i na njoj se raspravlja o temama od zajedničkog značaja.