Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa redemptoristima: Privrženost vlastitoj sigurnosti sprječava djelovanje Duha

Vatikan (IKA)

PapaFranjo primio je u subotu 1. listopada 140 redemptorista okupljenima u Rimu na generalnom kapitulu, prenosi Vatican News.

Sveti Otac ujedno je uputio pozdrav svim misionarima koji žive u 85 zemalja u kojima djeluje Kongregacija Presvetoga Otkupitelja, redovnicima i laicima, članovima te karizmatske obitelji koju je osnovao sv. Alfonso Maria de’ Liguori. Papa im se obratio spontano, bez pripremljenoga teksta.

U unaprijed pripremljenom i uručenom govoru, Papa je istaknuo da održavanje generalnoga kapitula nije kanonska formalnost. To znači živjeti Pedesetnicu koja ima sposobnost sve učiniti novim, napomenuo je te podsjetio na pet središnjih tema koje ta kongregacija razmatra ovih dana: identitet, poslanje, posvećeni život, formacija i upravljanje. Temeljne su to teme za ponovno promišljanje karizme u svjetlu znakova vremena, rekao je Papa.

Potičem vas da se odvažite, imajući kao jedinu granicu evanđelje i učiteljstvo Crkve. Nemojte se bojati ići novim putovima, razgovarati sa svijetom, u svjetlu vaše bogate tradicije moralne teologije. Nemojte se bojati zaprljati ruke u službi najpotrebitijih i neuglednih ljudi, pozvao ih je Papa.

Spomenuvši potom lijepi izraz iz njihovih Konstitucija – ‘raspoloživost’, papa Franjo je istaknuo raspoloživost za suočavanje sa svakom kušnjom kako bismo svima donijeli Kristovo otkupljenje, te raspoloživost za ponovno razmatranje karizme u svjetlu znakova vremena, posebno u ovom jedinstvenom povijesnom trenutku u kojemu Crkva i posvećeni život imaju mogućnost obnoviti se da bi kreativnom vjernošću odgovorili na Kristovo poslanje. Riječ je o obnovi koja zahtijeva obraćenje srca i uma, ali i promjenu struktura.

Katkada nam je potrebno da razbijemo stare amfore, naslijeđene iz naših tradicija, koje su donijele mnogo vode, ali sada su ispunile svoju funkciju. Razbiti naše posude, pune osjećaja, kulturnih običaja, životnih priča, nije laka zadaća, bolna je, ali je potrebna ako želimo piti novu vodu koja dolazi s izvora Duha Svetoga, vrela svake obnove. Tko ostaje vezan uz vlastite sigurnosti, mogao bi pasti u sklerokardiju, odnosno „otvrdnuće“, koje sprječava djelovanje Duha u ljudskom srcu.

U tom su procesu tri stožera koja ne treba zaboraviti a to su: središnje mjesto Kristova otajstva, život u zajednici i molitva. Samo ostajući u zajedništvu s Bogom, moguće je donijeti plod. Kako bi se danas vodila kongregacija potrebni su poniznost, jedinstvo, mudrost i razlučivanje; upravo je sve to Papa poželio novoj središnjoj vlasti, podsjećajući da je uvijek Gospodin onaj koji djeluje, a mi smo njegovi sluge. Oni koji prisvajaju dužnost vodstva poradi osobnoga interesa, ne služe Gospodinu koji je oprao noge učenicima, nego idolima svjetovnosti i sebičnosti, istaknuo je na kraju papa Franjo.