Istina je prava novost.

Održan 74. planinarski križni put u organizaciji Planinarske bratovštine sv. Bernarda

Planinarski križni put (PKP), u organizaciji Planinarske bratovštine sv. Bernarda u Samoboru te pod pokroviteljstvom Ureda za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije, održan je u subotu, 12. i nedjelju, 13. listopada 2024. na trasi Klenovnik – Križovljan Radovečki – Donja Višnjica, izvijestila je Bratovština.

Geslo PKP-a bile su riječi sv. Faustine Kowalske „Neka ti vjera bude svjetionik u najtamnijim trenucima. Bog je tvoje svjetlo“, a meditacije Isusovog križnoga puta bile su isprepletene citatima iz Dnevnika sv. Faustine uobličene u dijalog između sv. Faustine i Isusa.

Oko 300 hodočasnika, u subotu ujutro, okupilo se ispred crkve Presvetog Trojstva u Klenovniku, gdje ih je dočekala jutarnja okrepa u organizaciji Općine Klenovnik – na čelu s načelnikom Mladenom Blaškom – te domaćeg župnika vlč. Nikole Bukovčana.

Nakon izmoljene jutarnje molitve i prve postaje križnog puta, krenuo je dvodnevni hod za križem. Sudionici su, prolazeći kroz Plemenšćinu, stigli do Donje i Gornje Voće, gdje su ih s okrepom dočekali članovi Lovačke udruge „Srnjak“ i Kulturno-umjetničkog društva „Voća“.

Dalje su nastavili kroz Goruševnjak do Natkrižovljana gdje su hodočasnici imali pauzu za ručak koji su organizirali domaći župnik vlč. Mario Filipović i suradnici te načelnik Općine Cestica Mirka Korotaja. Pozdravljajući okupljene, župnik je predstavio crkvu sv. Barbare i kraj u kojem se nalazi te izrazio dobrodošlicu.

Nakon odmora, preko Radovca, stiglo se do Križovljana Radovečkog i Osnovne škole „Cestica“, koju je sudionicima ustupila ravnateljica škole Nevenka Turšćak. Nakon smještaja u sportsku dvoranu škole, program je nastavljen u župnoj crkvi Uzvišenja Svetog Križa, gdje je bračni par Miketa – roditelji petero djece – podijelio s hodočasnicima svoje životno svjedočanstvo.

Pozdrav su nazočnima uputili domaći župnik vlč. Zorislav Šafran i načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj. Misu koja je uslijedila predvodio je povjerenik za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije vlč. Filip Šešek. U propovijedi je potaknuo sudionike na osluškivanje Božje riječi. Rekao je da mnogi u životu čeznu za izvanrednim i osobitim iskustvom. Propovjednik smatra da je dugoročno spasonosnije, ali i da će plodovi biti veći, ako vjernici poslušaju riječ Božju te žive u skladu s njom. Ne bi se trebao čekati neki izvanredni trenutak jer bi u tom slučaju plodovi milosti mogli proći pored čovjeka. Tada neće moći raspoznati Božju volju, kazao je. Nakon mise uslijedilo je klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu koje je trajalo cijelu noć.

Nakon doručka u organizaciji domaćeg župnika vlč. Šafrana, župljana i načelnika Korotaja te njegovih suradnika, put je u nedjelju nastavljen mjestom Jarki do mjesta Križanče i Miklinove kapele. Putem ih je dočekala obitelj Mušić. Nakon predaha, hod za križem nastavio se kroz Selce Križovljanske i Jelovec Voćanski u kojem je obitelj Stolnik pripremila okrepu za hodočasnike i ustupila im svoj posjed za pauzu za ručak.

Nastavljajući kroz Zlogonje i Donju Višnjicu, hodočasnici su svoj dvodnevni pohod završili euharistijskim slavljem koje je predvodio župnik Župe sv. Barbare u Rudama vlč. Darko Banfić. Propovijedao je domaći župnik vlč. Vlado Borak.

Istaknuo je u propovijedi primjere svetaca koji su ostavili sve i krenuli za Isusom.

Kazao je da za većinu ljudi vrijedi zapovijed da ostanu tu gdje jesu i dijele siromasima bogatstvo koje imaju, a bogatstvo je – podijeliti radost s onima koji se ne znaju radovati, podijeliti snagu s onima koji su nemoćni, podijeliti svoje vrijeme s onima koji ga nemaju; bogatstvo je i zdravlje, mudrost, ljubaznost, gostoljubivost – sve to treba dijeliti s onima kojima nedostaje.

Nakon mise, hodočasnike je dočekala okrepa koju su pripremili domaći župnik i župni suradnici. Time je završio 74. planinarski križni put.