Istina je prava novost.

Hrvatsko nadzemlje održalo susret o temi „Vjera iza rešetaka“

U Velikoj dvorani Centralnog bogoslovnog sjemeništa u Splitu 16. listopada 2024. godine održan je prvi susret 15. sezone Hrvatskog nadzemlja pod nazivom „Vjera iza rešetaka”, a gost predavač bio je bivši zatvorski kapelan vlč. Ante Bitunjac.

Trenutni župnik Župe Kraljice neba i zemlje u Pločama te bivši zatvorski kapelan splitskoga zatvora na Bilicama vlč. Ante Bitunjac predavanje je otvorio citatom križnoga puta kojeg su napisali zatvorenici u Vatikanu: „Prateći Isusa na križnom putu, ali i proživljavajući osobna iskustva onih koji žive u svijetu zatvoreništva, postajemo svjedoci neumorne borbe između života i smrti, otkrivajući kako se niti dobra neizbježno isprepleću s nitima zla“.

Vlč. Bitunjac rekao je kako je u zatvoru shvatio koliko je kajanje moćno te da se „opseg zla može prepoznati tek kad se krene iskreno kajati i odupirati istom“. „Zatvorenici nisu primjećivali zlo jer su svoj život živjeli u laži, zavedeni zlom. Kradljivci, lopovi, reketari, udarci, droga, dilanje – osoba nema osjećaja da je to zlo jer je duboko u njemu. Takvi ljudi izgube vezu sa realnošću. Umjesto realnoga života, ulaze u kriminalni ‘imaginario’“, nadodao je predavač koji ima tri godine iskustva rada sa zatvorenicima.

Naposljetku, vlč. Bitunjac pozvao je okupljene da ne banaliziraju situacije te da budu svjetlo u društvu ne tražeći izlike naglasivši kako su svi „pozvani gledati ljude očima kojima ih gleda Krist i očima kojima bismo voljeli da drugi gledaju nas“.

Nakon predavanja, vlč. Bitunjac je odgovarao na pitanja. Susret je glazbeno animirao bend Divinum iz konkatedrale svetoga Petra iz Splita.