Istina je prava novost.

Drugo nadbiskupijsko hodočašće vjernika Mađara u Aljmaš

O proslavi Blažene Djevice Marije – Kraljice Mađara (Magna Domina Hungarorum), u nedjelju, 13. listopada tristotinjak vjernika mađarske nacionalnosti te onih s mađarskim korijenima s područja Slavonije, Baranje i Srijema hodočastilo je u Svetište Gospe od Utočišta u Aljmaš.

Hodočasnički program započeo je u crkvi pozdravom Gospi, a potom su se vjernici sa svećenicima uputili na aljmašku Kalvariju te molili pobožnost križnoga puta koju je predvodio mons. Ladislav Ronta, župnik u Harkanju.

Središnja točka Nadbiskupijskog hodočašća vjernika Mađara bilo je euharistijsko slavlje, koje je u zajedništvu s nadbiskupom đakovačko-osječkim Đurom Hranićem, predslavio pečuški biskup László Felföldi, a u koncelebraciji su bili: mons. Ladislav Ronta, žunik u Harkanju; Ileš Čuzdi, župnik u Martincima; Josip Egri, župnik u Šeljinu; Gergely Beer, župnik u Branjinom vrhu; Robert Kirhofer, župnik u Baranjskom Petrovom Selu; Đula Andraši, župnik u Zmajevcu, Batini i Kneževim Vinogradima; Krešimir Aračić, župnik u Berku i Čakovcima; Robert Almaši, župnik u Harkanovcima; Zoltan Dukai, OFM iz franjevačkog samostana u Osijeku; tajnici nad/biskupa Marko Obradović i Erik Molnar te domaći župnik Tomislav Ćurić.

Hodočasnicima su se pridružili i vjernici iz Harkanja. Misnom slavlju nazočili su i János Magdó, generalni konzul Republike Mađarske u Hrvatskoj te Robert Jankovics, saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine u Hrvatskoj.

U svom pozdravnom govoru nadbiskup Hranić izrazio je radost što se po drugi puta vjernici Mađari okupljaju na ovom jedinstvenom hodočašću. „Ovakva okupljanja nekada su bila redovita, no vihor rata i višegodišnje progonstvo i Gospe iz Aljmaša, i vas vjernika iz vaših domova, prekinuli su tu lijepu tradiciju koju želimo obnoviti“, naglasio je i pozdravio predvoditelja misnoga slavlja, mons. Felföldija te rekao: „Na našem prvom zajedničkom susretu razgovarali smo o dodatnom snaženju i unaprjeđenju suradnje između naših dviju biskupija i među ostalim smo odmah dogovorili da ćemo učiniti redovitim godišnje hodočašće vjernika Mađara s područja naše nadbiskupije Gospi od Utočišta ovamo u Aljmaš. Hvala vam za vaš dolazak i podršku vjernicima Mađarima koji žive na području naše Nadbiskupije.“

Mons. Hranić je u svom uvodnom pozdravu zahvalio dosadašnjem biskupskom vikaru za Mađare Gergelyu Beeru na predanom vršenju službe te je novim nadbiskupijskim povjerenim za pastoral vjernika Mađara imenovao Roberta Almašija. Podsjetio je kako su ovakva okupljanja osnaživanje i podrška oko očuvanja nacionalnog, jezičnog, vjerskog i kulturnog identiteta. „Vaš dolazak velika je podrška tim nastojanjima vjernika Mađara na području naše Nadbiskupije“, naglasio je nadbiskup Hranić i pozdravio prisutne svećenike. Pozdrav je uputio i svećenicima Đakovačko-osječke nadbiskupije koji su animirali svoje župljane – vjernike Mađare – i došli s njima na ovo hodočašće te hodočasnike mađarskog jezika i podrijetla koji su autobusima i osobnim automobilima došli iz preko 20 župa Đakovačko-osječke nadbiskupije i brojnih filijalnih mjesta.

Na poseban način nadbiskup Hranić je zahvalio svećenicima mađarskog materinjeg jezika te je pozdravio konzula J. Magdó, a zatim i zastupnika u Hrvatskom saboru R. Jankovicsa te mu zahvalio za pokrivanje troškova autobusa koji su hodočasnike iz župa s područja Đakovačko-osječke nadbiskupije dovezli u Aljmaš.

„Radujte se! Budite sretni! Bog prvenstveno Mariju poziva na radost i sreću. Isus nas poziva na radost, veselje i sretan život. Tu je radost važno čuvati, živjeti je i prenositi, znajući da radost nije samo stalna nebriga ili osmijeh, nego odluka, usmjerenje. Naša radost ne dolazi od nečega, nego od Nekoga: Isusa Krista, koji je sam Radosna vijest,“ rekao je biskup Felföldi započinjući svoju homiliju te naglasio da „Djevica iz Nazareta ne mora sama prihvatiti poziv, već uvijek može računati na Gospodinovu pomoć, prisutnost i blizinu. Marijino da ne odnosi se na vlastitu snagu i znanje, nego na Božju mudrost, Očevu pobjedničku ljubav. Poput Marije, i nas anđeo potiče da se ne pouzdajemo u vlastite snage i sposobnosti, nego prvenstveno u milost Božju koja nas je pozvala, odnosno u njegovu milosrdnu ljubav.“

„Marija uzima Isusa u naručje, kao što će ga ponovno uzeti u naručje pod križem. Isusovo utjelovljenje središnja je činjenica ne samo spasenja, nego i stvaranja svijeta: gesta iste ljubavi“, rekao je pečuški biskup te citirao mađarskog pjesnika Jánosa Pilinszkyja: Vjerujem samo u ono što dotaknem – samo u ono što vidim, što je utjelovljeno u meni: zato vjerujem u Krista. Svaki napor koji pokušava reducirati ljudsko biće izraženo u njemu je protiv mene, i zato je moje srce više od pobjedničke i kraljevske slike Mesije privučeno izmučenom i poniznom čovjeku kojeg ljudi iz Emausa prepoznaju u Rembrandtovoj slici kad lomi kruh, a to je nitko drugi nego naš ranjeni brat, to je naš Bog. Bog Stvoritelj tek je utjelovljenjem postao posve naš. Govoreći o čovjeku kao o svrsi i smislu utjelovljenja te da kršćanski život počinje pozivom biskup Felföldi je istaknuo: „Naša zadaća u crkvi nije više biti promatrači kraljevstva Božjega, života Crkve, nego biti aktivni članovi. Nismo putnici na luksuznom brodu gdje nas poslužuju, već veslači, kormilari, rukovatelji jedrima, palubni radnici. Svatko mora odraditi svoj dio posla. Samo tako možemo iz dana u dan, dušu po dušu stvarati otajstveno tijelo Kristovo, Crkvu.“

Na kraju euharistijskog slavlja riječi zahvale uputio je i domaći župnik i upravitelj Svetišta, vlč. dr. Ćurić. Liturgijsko pjevanje animirali su pjevači iz baranjskih župa uz orguljsku pratnju vjeroučiteljice Klare Sipos-Tűr.