Istina je prava novost.

U Poljskoj spomen na mučeništvo blaženog Jerzyja Popieluszka

U Poljskoj je u subotu 19. listopada obilježena 40. obljetnica otmice i umorstva svećenika i nacionalnog junaka Jerzyja Popieluszka, koji je 2010. proglašen blaženim, izvijestio je Kathpress.

Tisuće ljudi u Varšavi sudjelovale su u hodu do blaženikove župne crkve u četvrti Zoliborz, u čijem se vrtu nalazi grob toga dušobrižnika sindikata Solidarnosc, kojega je 1984. otela i ubila komunistička tajna služba. U subotu navečer varšavski nadbiskup kardinal Kazimierz Nycz predvodio je misu u toj crkvi čiji je zaštitnik blaženi Jerzy Popieluszko.

U hodu je sudjelovao i predsjednik oporbene stranke PiS Jaroslaw Kaczynski, a mnogi sudionici nosili su poljske zastave. Potpredsjednik poljske vlade Wladyslaw Kosiniak-Kamysz u subotu ujutro položio je vijenac na blaženikov grob. Na platformi X Kosiniak-Kamysz opisao je blaženika kao „velikog borca za slobodu“.

Dan ranije, u petak, kardinal Nycz prenio je blaženikove relikvije u kapelicu poljskog parlamenta. „Učimo od blaženog Jerzyja Popieluszka naviještati evanđelje ljubavi“, rekao je kardinal u propovijedi.

Obljetnicu blaženikove smrti obilježio je i donji dom poljskog parlamenta Sejma. U rezoluciji prihvaćenoj u petak navodi se kako je Popieluszko svojim riječima razotkrio „laži komunističkih okupatora“ i osudio njihova kršenja ljudskih prava.

Popieluszko je u svojim propovijedima podupirao tada zabranjeni sindikat Solidarnosc u borbi protiv komunističkih moćnika u Varšavi. Ogroman broj vjernika okupljao se na njegovim mjesečnim „misama za domovinu“. Otvoreno je od 1982. do smrti kritizirao zločine režima, ujedno pozivajući na prevladavanje zla dobrim i na odbacivanje mržnje.

Jerzy Popieluszko, tada 37-godišnjak, vraćao se 19. listopada 1984. automobilom s mise u Bydgoszczu, kad su ga zaustavili i oteli pripadnici poljske tajne službe. Nekoliko dana kasnije pronađeno je njegovo svezano tijelo u akumulacijskom jezeru kraj Wloclaweka. Njegovo ubojstvo osnažilo je otpor Poljaka protiv režima, što je doprinijelo padu komunizma nekoliko godina kasnije.

Na njegovu sprovodu sudjelovalo je više od pola milijuna ljudi. Kako bi umirio narod, režim je 1985. osudio trojicu pripadnika tajne službe za njegovo ubojstvo, ali nalogodavci nisu kažnjeni.