Istina je prava novost.

U Meksiku ubijen svećenik i borac za ljudska prava o. Marcelo Perez

O. Marcelo Perez, 51-godišnji meksički svećenik domorodačkog podrijetla i borac za ljudska prava, ubijen je u nedjelju 20. studenoga, izvijestila je u ponedjeljak KNA.

KNA prenosi izvješća lokalnih medija prema kojima je svećenik ustrijeljen u svome automobilu u nedjelju nakon mise u mjestu Cuxtitali u nemirnoj pokrajini Chiapas na jugu Meksika. Pretpostavlja se da je riječ o ubojstvu po narudžbi. Na fotografijama objavljenima u medijima vidljive su rupe od metaka u visini glave na staklima automobila. Izvješća govore o dvojici počinitelja.

O. Marcelo, svećenik iz biskupije San Cristobal de las Casas o čijemu su djelovanju često izvješćivali meksički mediji, u jednom od posljednjih intervjua govorio je o jačanju organiziranog zločina u tome području. „Chiapas je tempirana mina, ima mnogo nestalih, mnogo otetih, mnogo ubijenih zbog nazočnosti organiziranog kriminala“, rekao je u rujnu na rubu mirovnog hoda u kojemu su sudjelovale tisuće osoba iz triju biskupija u Chiapasu. Zbog njegova djelovanja, udruge za ljudska prava za njega su još 2015. tražile zaštitne mjere.
Meksičko državno čelništvo poručilo je kako je šokirano ubojstvom svećenika. Meksička predsjednica Claudia Scheinbaum, koja je na dužnost stupila prije tri tjedna, najavila je da će dati izjavu za javnost o tome događaju. Objavljeno je kako su nadležne vlasti pokrenule istragu i stupile u kontakt s crkvenim vlastima. Ministrica unutarnjih poslova Rosa Icela Rodriguez izrazila je solidarnost s katolicima i naglasila jamstvo meksičke vlade „da nitko neće proći nekažnjen“. Meksički ured Visokog povjerenstva UN-a za ljudska prava ubojstvo je nazvao „neprihvatljivim zločinom“.

Kardinal Felipe Arizmendi Esquivel, biskup u miru biskupije San Cristobal de la Casas, izjavio je da se ubijeni svećenik uporno zauzimao za pravičnost i mir i brinuo se za žrtve nasilja. „Nikad se nije miješao u stranačku politiku, nego se uvijek borio da Božje vrijednosti žive u župama“, rekao je biskup i dodao kako je ubojstvo još jedan dokaz raspojasane klime nasilja u Chiapasu i drugim dijelovima zemlje. „Vlada i mi svi, uključujući i Crkve, ne možemo se nositi s time. Nije nam pošlo za rukom zaustaviti nasilje, naprotiv, ono se širi“, napisao je kardinal Esquivel.

Vijeće biskupskih konferencija Latinske Amerike i Kariba (CELAM) opisalo je o. Marcela kao „neumornog borca za mir i pravičnost u svome narodu“. Meksička biskupska konferencija poručila je kako je o. Marcelo bio „živi primjer svećeničkog zauzimanja za najpotrebitije i najslabije u društvu“. Zločin pogađa ne samo biskupiju San Cristobal nego ranjava cijelu Crkvu u Meksiku i društvo kao cjelinu, posebice u tome području koje trenutačno pati pod teškim stanjem nasilja i sukoba između organiziranih zločinačkih skupina, poručili su meksički biskupi.
Meksička biskupska konferencija zatražila je temeljitu i transparentnu istragu napada. Potrebne su i učinkovite mjere koje jamče sigurnost svećenika i pastoralnih suradnika koji se u ugroženim područjima nalaze na strani najranjivijih. Napori u cilju borbe protiv nasilja i bezakonja koje pogađaju područje Chiapasa i cijeli Meksiko, moraju se udvostručiti, naglasili su biskupi. Isusovačka sveučilišta naglasila su da je o. Marcelo posvetio život skrbi za zajednice, obrani njihovih prava i traganju za mirom u nasilnom okruženju.
U Meksiku bjesni krvavi rat između sukobljenih kartela i bandi. Za vrijeme šestogodišnjeg mandata ljevičarskog populista Andresa Manuela Lopeza Obradora, koji je završio krajem rujna, poginulo je više od 170.000 ljudi. Borba zločinačkih skupina za nadzor puteva droge i migracijskih ruta posebno je eskalirala posljednjih mjeseci u graničnim područjima prema Gvatemali.