Istina je prava novost.

Održan radno-duhovni kamp za očeve i sinove u Postirama na otoku Braču

Učenici 6. i 7. razreda Osnovne škole Lotrščak iz Zagreba zajedno sa svojim očevima od 16. do 20. listopada boravili su u mjestu Postira na otoku Braču u okviru radno-duhovnog kampa.

Za organizaciju događanja bili su odgovorni djelatnici škole Ivan Bazina i Domagoj Matić. To je prvi put da se program izvodio s učenicima 6. i 7. razreda budući da je do sada izvođen s učenicima 1. i 5. razreda.

Sudjelovalo je 50 očeva sa sinovima te su bili smješteni u župnom Pastoralnom centru svetoga Josipa. Dio programa je bilo skupljanje maslina koje su zatim davali lokalnim uljarim koji su im onda objašnjavali kako iz ploda masline nastaje maslinovo ulje. Na taj način su učenici na konkretan način mogli saznati kako se vlastitim trudom može doći do rezultata. Dobiveno ulje, učenici su ponijeli doma svojim obiteljima kao nagradu i podsjetnik na stečeno iskustvo.

U pogledu duhovne komponente kampa, župnik vlč. Jure Martinić je za sudionike svaki dan slavio svetu misu. Također, upoznao ih je s poviješću Postira, a uz mnoge tradicije koje se još uvijek njeguju u tom otočkom mjestu, posebice je izdvojio pobožnost svetom Josipu koji je na čudesan način uslišao molitve mještana mjesta 1944. godine. Progovorio je im je o dovršenju ispunjenja zavjeta tome moćnome svecu u obliku redovite pobožnosti, ali i postavljanja njegovog kipa u župnoj crkvi te izgradnji kapele svetom Josipu.

Kamp je za cilj imao osnažiti i produbiti sinovsko-očinsku povezanost te utvrditi postojeće temelje za nove izazove u životu.