Istina je prava novost.

Na HKS-u svečano obilježen Dan Sveučilišnog odjela za sociologiju

Dan Sveučilišnog odjela za sociologiju Hrvatskoga katoličkog sveučilišta svečano je obilježen u utorak 22. listopada 2024. euharistijskim slavljem u sveučilišnoj kapeli i akademskim činom u dvorani „Bl. Alojzije kard. Stepinac“.

Misu je predslavio pročelnik Centra za promicanje socijalnog nauka crkve pri Hrvatskoj biskupskoj konferenciji Stjepan Baloban. Koncelebrirali su rektor Željko Tanjić, prorektor za poslanje, identitet i kvalitetu fra Ante Crnčević, Jerko Valković sa Sveučilišnog odjela za komunikologiju i vlč. Darko Rogina.

Mons. Baloban je u homiliji istaknuo tri poruke o miru i budnosti. „Prva je ona iz poslanice sv. Pavla Efežanima koja ukazuje na mir koji omogućuje Isus Krist, druga je iz Evanđelja po Luki u kojemu Krist poziva svoje učenike na budnost, a treća je poruka vezana uz sv. Ivana Pavla II., zaštitnika Sveučilišnog odjela za sociologiju HKS-a, poruka pomirenja ratom podijeljenoga svijeta“, rekao je.

„Solidarnost kao krepost i vrlinu papa Ivan Pavao II. tumači kao čvrstu i postojanu odlučnost zauzeti se za opće dobro, to jest za dobro svih i svakoga (Sollicitudo rei socialis, 38).Osim toga, solidarnost je socijalno načelo kojim se uređuju institucije kako bi one mogle služiti čovjeku. Drago mi je da je Dan Sveučilišnog odjela za sociologiju u znaku solidarnosti, u znaku humanitarnog rada za bližnje, siromašne i marginalizirane članove hrvatskog društva. To je svakako u skladu s učenjem vašeg zaštitnika“, poručio je te pozvao studente da se ne boje istraživati, ali i da budu otvoreni za suradnju sa svima onima kojima je na srcu opće dobro hrvatskoga naroda, društva i države.

Svečanost je nastavljena akademskim činom u dvorani, gdje su bili nazočni i prodekanica za nastavu Katoličkoga bogoslovnoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. Ružica Razum, predstojnik Instituta religijskih znanosti izv. prof. dr. Denis Barić, pročelnici Sveučilišnih odjela i prodekani Medicinskog fakulteta Hrvatskog katoličkog sveučilišta, profesori i vanjski suradnici Sveučilišnog odjela za sociologiju te studenti, alumni, prijatelji Odjela i suradnici s drugih znanstvenih institucija.

Uime Hrvatskog katoličkog sveučilišta okupljenima je dobrodošlicu i čestitku uputio prof. dr. Željko Tanjić. „Današnji dan nije samo prilika da se osvrnemo na postignuća i uspjehe našeg odjela, već i da izrazimo zahvalnost svim članovima naše akademske zajednice koji neumorno rade na jačanju i razvoju našega Sveučilišta. Vaša posvećenost i predanost bili su neprocjenjivi tijekom procesa reakreditacije. Vaš rad i zalaganje pomogli su nam da dodatno unaprijedimo naše akademske standarde i osiguramo da naše Sveučilište nastavi ispunjavati najviše kriterije izvrsnosti. Veliku zahvalnost dugujemo i svima koji su uključeni u pripremu novih studijskih programa – novih smjerova diplomskih studija i cijelih novih studijskih programa i fakulteta“, rekao je.

Nova pročelnica Sveučilišnog odjela za sociologiju doc. dr. Ivana Brstilo Lovrić zahvalila je svima koji pridonose radu Odjela te je okupljenima predstavila rad Odjela kroz proteklu godinu. „Ona je obilježena brojnim uspjesima – znanstvenim monografijama, vanjskim predavanjima, sudjelovanjima na konferencijama, izdanim knjigama i znanstvenim radovima te brojnim drugim aktivnostima“, poručila je.

Prigodom proslave Dana Odjela dodijeljena su priznanja studentima u tri kategorije: za najbolji akademski uspjeh, najbolji diplomski rad i u kategoriji za izniman izvannastavni angažman, u 2023./2024. akademskoj godini. Priznanje za najbolji akademski uspjeh dodijeljeno je Viktoriji Lončarić, Lani Mamuli, Beati Patljak, Lani Jakupić i Karli Arar. Priznanje za najbolji diplomski rad dodijeljeno je Marti Čagalj. Priznanje za izniman izvannastavni angažman dodijeljeno je Emi Strbad i Peri Josipu Maslaću.

Nakon svečanog akademskog čina, pročelnica Sveučilišnog odjela za sociologiju doc. dr. Ivana Brstilo uputila se zajedno s profesorima s odjela i studentima sociologije u Pučku kuhinju na Svetom Duhu, gdje su pomogli franjevcima zajedno s drugim volonterima dijeliti ručak potrebitima.