Istina je prava novost.

Slavljena misa o 19. obljetnici ukopa maceljskih žrtava

Umirovljeni varaždinski biskup Josip Mrzljak predslavio je u utorak 22. listopada 2024., euharistijsko slavlje za žrtve u grobnici na Maclju, Hrvatskog križnog puta te Domovinskog rata, kao i za sve preminule članove Udruge „Macelj 1945.“.

Misa je slavljena u spomen-crkvi Muke Isusove (Donji Macelj), uz koju se nalazi grobnica u kojoj su 2005. sahranjene 1163 žrtve partizanskih zločina u Maceljskoj šumi po završetku Drugog svjetskog rata. Koncelebrirali su isusovac o. Božidar Nagy, SI, vlč. Tomislav Antekolović, preč. Valent Posavec, fra Drago Brglez i župnik Župe sv. Jurja u Đurmancu vlč. Alen Vrbek.

Mons. Mrzljak je u homiliji upozorio „da se u maceljskoj grobnici nalaze posmrtni ostatci tek 1247 ljudi, koji su ukopani u ovoj grobnici 2005. i 2021., ali da okolne šume još uvijek skrivaju tisuće ljudi koji su nestali“. Biskup se prisjetio svojeg oca koji je također „nestao nakon svršetka II. svjetskog rata“. Posvjedočio je da mu je „još kao djetetu bilo neshvatljivo kako to da ljudsko biće jednostavno nestane“. Naglasio je da svako ljudsko biće ima svoj početak, ima svoj život, ali ima i svoj zemaljski kraj, te da ima pravo na sjećanje i obilježen grob.

Misnom slavlju prethodila je pobožnost križnog puta „Stopama pobijenih“ (fra Bonaventura Duda), koju je predvodio vlč. Vrbek. Nakon euharistije, okupljeni vjernici su sudjelovali u komemoraciji kod grobnice. Pročitana su imena 21 ubijenog svećenika i bogoslova, kao i imena 40 preminulih članova Udruge „Macelj 1945.“ Položeni su vijenci i upaljene svijeće, a molitvu na grobnici uputio je o. Božidar, član Udruge,

Spomen na žrtve obilježen je i na lokalitetu „Lepa Bukva“, koje su vjernici pohodili po završetku misnog slavlja. „Ovo je grobište gdje su ubijeni 21 svećenik i bogoslov, u noći s 4. na 5. lipnja 1945. Bila je to noć, s blagdana Duhova na duhovski ponedjeljak. To su naši mučenici, kako je to uz njihove podatke zapisao tadašnji krapinski gvardijan fra Ostijan Ostrognaj – Very martires pro Fide et pro Patria (Istinski mučenici za vjeru i Domovinu), jer su nekoliko dana prije smaknuća na Macelju, ovi naši mučenici bili zatočeni u franjevačkom samostanu u Krapini“, podsjetili su vjernici te je pročitana pjesma „Pravdo Božja, osveti me!“, nedavno preminule hrvatske pjesnikinje Marije Dubravac. Potom su izmolili Oče naš, te upalili svijeće iznad grobišta.

Članovi Udruge „Macelj 1945.“ zahvalili su mons. Mrzljaku na spremnosti da bude predslavitelj ovogodišnje komemoracije, kao i svim nazočnim svećenicima. Varaždinski biskup je s pohvalama govorio o aktivnostima Udruge, koja čuva uspomenu na tragediju koja se dogodila na Maclju. Spomenuo je također da će o ovogodišnjem spomenu izvijestiti umirovljenog zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, koji je prije 19 godina vodio sprovod Maceljskih žrtava, te ga pozvati da on bude predslavitelj sljedeće godine.