Istina je prava novost.

Održana duhovno-marijanska glazbena večer „Ruži otajstvenoj“ u Sinju

Na blagdan sv. Ivana Pavla II. u utorak, 22. listopada, u klaustru samostana Gospe Sinjske u Sinju održana je druga duhovno-marijanska glazbena večer „Ruži otajstvenoj“.

Glazbena večer održana je u organizaciji Udruge Cjelovit život i Svetišta Gospe Sinjske.

Program večeri sastojao se od predavanja, čitanja i pjevanja duhovnih tekstova posvećenih papi Ivanu Pavlu II.

Središnji dio programa bilo je predavanje župnika Župe Gospe Sinjske i profesora u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji s pravom javnosti fra Antonija Mravaka. Fra Antonio je u uvodu predavanja iznio biografiju pape Ivana Pavla II., potom je naglasio važnost papinskog pontifikata i njegovu povezanost s Blaženom Djevicom Marijom, posebno ističući 80-te godine 20. stoljeća kada je izvršen atentat na Papu, a kada ga je sačuvala nebeska Majka, Gospa Fatimska.

Pojasnio je povezanost Papinog gesla „Totus Tuus“ sa sv. Ljudevitom Montfortskim koji ga je donio na cjelovit način: „Sav sam Tvoj, i sve moje pripada Tebi, moj ljubezni Isuse, po Mariji Tvojoj Presvetoj Majci.“ Fra Antonio je istaknuo važnost Papine enciklike Redemptoris Mater (Majka Otkupiteljeva) objavljene 1987. godine u kojoj govori o ulozi Djevice Marije u životu Crkve kao i o enciklici Ecclesia de Eucharistia (Euharistija) iz 2003. godine. „Krunica je Papi bila svakodnevna molitva pa nam je u apostolskom pismu „Krunica Djevice Marije“ podario Otajstva svjetla u 25. godini svog pontifikata i tako nas uveo u treće tisućljeće kršćanstva te nastavio pozivati na molitvu za mir u svijetu. Molitva krunice, razmatranja Kristova života s Marijom, trebala bi postati i naša svakodnevna molitva“, kazao je fra Antonio.

„Naša domovina je jedna od rijetkih zemalja koju je Sveti Otac posjetio tri puta. Prvi je put posjetio 1994. prigodom proslave 900. obljetnice Zagrebačke nadbiskupije, drugi se pohod zbio 1998., posjetio je Zagreb, Mariju Bistricu i Split. Treći i najdulji pohod bio je 2003. Na tom svom jubilarnom stotom putovanju pohodio je Dubrovnik, Osijek, Đakovo, Rijeku i Zadar te je tako pohodio cijelu Hrvatsku, dajući mogućnost ljudima svih krajeva naše domovine da ga susretnu i da im iskaže svoju očinsku blizinu. Cijeli Papin život bio je sav Marijin, sav Kristov, sav Božji“, kazao je.

Tijekom programa pjevale su ženska Klapa Kurjože iz Podstrane, koje su otpjevale „Zdravo, djevo čista“ i „Izliči me“, Mirjana Živalj i Paula Glavinić, članice Mješovitog zbora Gospe Sinjske, otpjevale su pjesmu „Kao Marija“ te Klapa Sinj, pjesmu „Gospe Sinjska, Majko Rame.“

Dr. sc. Frano Vrančić pročitao je Govor Svetog Oca Ivana Pavla II. održanog na svečanosti dobrodošlice u Zagrebu, 2. listopada 1998. u kojem je Sveti Otac poručio da je „životno važno da hrvatski narod ostane vjeran svojim kršćanskim korijenima te da istodobno bude otvoren zahtjevima sadašnjeg trenutka koji, iako nosi ne male teškoće, ipak omogućuje nazrijeti utješne razloge nade… da kršćani znaju dati odlučan zamah novoj evangelizaciji velikodušno svjedočeći za Krista Gospodina, Otkupitelja čovjeka.“

Vjeroučiteljica Helena Balajić pročitala je Govor Svetog Oca na susretu s vjeroučiteljima, nastavnicima, profesorima, crkvenim pokretima i mladima održanog 4. listopada 1998. u Solinu. Među ostalim, istaknula je riječi Svetog Oca „Želim vam upraviti riječ nade te vas pozvati da ostanete otvoreni, u Crkvi, poticajima Duha Svetoga te tako djelotvorno svjedočite za Krista, svatko u sredini u kojoj živi i radi.“

Voditeljica programa Helena Budimir pročitala je Papinu „Molitvu Majci Božjoj za svijet“ i „Molitvu Mariji, Hramu Presvetog Trojstva“.

Na kraju programa okupljenima su se obratili riječima zahvale predsjednica Udruge Cjelovit život Tanja Kodžoman Križanac te rektor bazilike Gospe Sinjske i gvardijan samostana fra Marinko Vukman. Fra Antonio Mravak je svim posjetiteljima udijelio Papin blagoslov te su svi zajedno zapjevali pjesmu „Krist na žalu“.