Istina je prava novost.

Čapljina: Održana edukacija „PROmencija“ za njegovatelje osoba s demencijom

U organizaciji Caritasa Mostar održana je u srijedu, 23. listopada, u podružnici Betanija u Čapljini edukacija „PROmencija“ za njegovatelje osoba s demencijom, izvijestili su iz Caritasa Mostarsko-duvanjske biskupije i Trebinjsko-mrkanske biskupije.

Edukacija, predviđena za neformalne njegovatelje osoba s demencijom, sastojala se od detaljne analize tri modula koji su predstavljali bazu edukacije.

Prvi modul pružio je osnovne informacije o demenciji, njezinim obilježjima, stadijima razvoja i sl. Drugi modul temeljio se na pružanju informacija o praktičnim savjetima za svakodnevni život s posebnim naglaskom na važnost adaptacije životnog prostora osoba s demencijom. I naposljetku, treći modul odnosio se na komunikacijske metode u radu s osobama s demencijom pri čemu je poseban naglasak stavljen na važnost pružanja empatije i bliskosti prilikom razgovora.

Projekt „Život s demencijom“ implementira se od 2022. godine i njegov primarni cilj je poboljšanje kvalitete života 370 ljudi s demencijom i članova njihovih obitelji u regijama Banja Luka i Mostar.

„Ovim projektom nastojimo pomoći neformalnim njegovateljima osoba s demencijom, educirati ih i informirati kako bi bili što bolje spremni pomoći svojim najmilijima koji se bore s demencijom. To nastojimo postići provođenjem savjetovališta, organizacijom edukacija poput današnje, kroz pomoć s prilagodbom životnih okruženja osoba s demencijom te kroz mogućnost besplatnog iznajmljivanja medicinsko-njegovateljske opreme.“, kazala je koordinatorica projekta Ana Pavlović.

Projektni tim istaknuo je kako je njihovo temeljno nastojanje naglasiti važnost i odgovornost koju neformalni njegovatelji imaju te kako su njihova savjetovališta u Caritasu Mostar i Caritasu Banja Luka usmjerena na pružanje podrške neformalnim njegovateljima.

„Mi želimo staviti naglasak na prevenciju te na činjenicu koliko ispravan pristup može pomoći u očuvanju postojećih kognitivnih sposobnosti osobe koja se bori s demencijom. Iz tog razloga nastojimo biti prisutni u medijima i javnosti kako bismo potaknuli ljude da nam se obrate za pomoć te kako bismo im pomogli u obavljanju svakodnevnih životnih aktivnosti“, zaključila je savjetnica na projektu Iva Rozić.