Budi dio naše mreže
Izbornik

Delegacija Vlade RH pohodila banjolučkog biskupa Komaricu i Europski centar za mir i suradnju

Banja Luka (IKA)

Osmeročlana službena delegacija Vlade Republike Hrvatske, predvođena ministricom za regionalni razvoj i fondove EU Natašom Tramišak i ministrom znanosti i obrazovanja Radovanom Fuchsom, pohodila je u petak, 9. travnja biskupa banjolučkog mons. Franju Komaricu, prenosi KTA.

U radnom susretu sudjelovao je i generalni konzul RH u Banjoj Luci, Zoran Piličić.

Nakon razgovora s biskupom i njegovim suradnicima u Biskupskom ordinarijatu, svi su zajedno posjetili Kuću susreta i Europski centar za mir i međureligijsku i međuetničku suradnju u trapističkom samostanu „Marija Zvijezda“.

Domaćini su delegaciju upoznali s aktualnim stanjem glede nužnih preduvjeta – pravne i materijalne naravi – za rad ove europske ustanove, prve ovakve vrste u širem banjolučkom okruženju.

Predstavili su i idejni projekt „Kuće susreta“ koji bi trebalo kandidirati za Europske fondove kao važan projekat ne samo za Banjolučku biskupiju i banjolučki kraj, nego i za Republiku Hrvatsku.

Ministri i njihovi suradnici su također imali mogućnost upoznati se djelomično i s impozantnom civilizacijskom i kulturnom baštinom redovnika trapista – članova „Marija Zvijezde“ iz 16 europskih zemalja, kao i sa velikom nepravdom koja im je nanesena od strane vlasti bivše komunističke države, a koja se nepravda ni do danas ne želi ispraviti.

Ministri, zajedno sa svojim suradnicima, izrazili su svoje zadovoljstvo i zahvalnost biskupu Komarici i njegovim suradnicima na velikom trudu da se s ovim jedinstvenim „draguljem“ europske uljudbe u ovom dijelu BiH upozna što veći broj dobronamjernih i humanih ljudi, koji su voljni i u stanju pružiti potrebnu pomoć za budućnost Centra, koji bi trebao poručiti mnogo dobra za sadašnju i buduće generacije šire banjolučke regije ali i izvan nje.