Budi dio naše mreže
Izbornik

Posjet povjerenstva Ministarstva kulture RH sjedištu Banjolučke biskupije

Banja Luka (IKA)

U četvrtak, 25. travnja u pohodu banjolučkom biskupu Franji Komarici i sjedištu biskupije boravilo je povjerenstvo Ministarstva kulture RH, imenovano od ministrice dr. sc. Nine Obuljen Koržinek.

Uz Rašeljku Bilić iz Ministarstva, povjerenstvo su sačinjavali ravnateljica Hrvatskog povijesnog arhiva Matea Brstilo Rešetar, zamjenik ravnatelja Arheološkog muzeja Ivan Radman Livaja, Sanja Cvetić, prof. Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Anđela Galić iz Muzeja za umjetnost i obrt te Vine Mihaljević s Instituta Ivo Pilar.

Povod njihova dolaska u službeni posjet Banjolučkoj biskupiji je obilježavanje 150.-te obljetnice dolaska redovnika trapista i osnivanja samostana – čuvene i najveće na svijetu trapističke opatije „Marija Zvijezda“, a o čemu je biskup Komarica prošle godine u više navrata izvješćivao nadležne državne vlasti RH, BiH i entitetu RS.

S biskupom su bili i njegovi suradnici koji su članovima povjerenstva prezentirali aktualnu situaciju Katoličke Crkve i hrvatskog naroda na području Banjolučke biskupije, kao i potrebu da se spasi i očuva zahvalna baština Katoličke Crkve iz poluuništenih župa. Pohodili su i samostan „Marija Zvijezda“ i upoznali se s aktualnim prilikama, potrebama i mogućnostima uređenja nekih od sadašnjih prostora za muzejske eksponate samostana, a kasnije i biskupije.

Pri kraju radnog sastanka pridružio se i generalni konzul RH u Banjoj Luci akademik Zlatko Kramarić.

Središnja proslava obilježavanja ovog jubileja planirana je za 21. i 22. lipnja ove godine.