Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljena knjiga “Povijest župe Teslić”

Žabljak (IKA)

Knjiga “Povijest župe Teslić”, koju je povodom 100. obljetnice te župe napisao njezin sadašnji župnik Ivan Ravlić, predstavljena je 18. lipnja u hotelu “Split” u Žabljaku u Bosni i Hercegovini.

Život i djelo vlč. Ravlića ocrtala je Erna Elčić. O knjizi su govorili Ružica Ivić, učiteljica u mirovini i profesor na Srednjoj školi u Žabljaku Slobodan Krajina.

Ivić je istaknula kako je autor u knjizi kronološki prikazao najznačajnija zbivanja i događaje koji su obilježili postojanje te župe. „Jasnim i svima razumljivim jezikom, kroz osobna svjedočanstva i iskustva župljana, dočarana je atmosfera života, uspona i padova, kalvarije i stradanja župe i Hrvata katolika na tom prostoru. Župnik Ravlić iskreno i bez zazora govori o zadnjem ratu i poraću kada, u bezobzirnosti i surovosti rata, župa i župljani preživljavaju najteže dane od svoga postojanja. Župna crkva biva srušena i devastirana, a Hrvati protjerani i prognani. Danas, 30 godina od ratne kalvarije, od prijeratnih oko 2900 Hrvata katolika, na području župe Teslić živi danas svega 230  vjernika. Ratni ožiljci i posljedice rata su vidljivi i danas, a odlazak mladih i neizvjesna budućnost opterećuju sadašnjost. Međutim, snažan duh i optimizam prevladava kod preostalih Hrvata i budi nadu u bolju budućnost“, rekla je uz ostalo na predstavljanju Ružica Ivić.

„Knjiga ‘Povijest župe Teslić’ zrcali povijest stotina župa diljem Bosne i Hercegovine a posebno RS. koje su doživjele sličnu sudbinu. Ožiljci prošlosti, poglavito nedavne, koje smo i sami svjedoci, ostavili su duboke tragove i posljedice. Međutim, ta ista prošlost nam kazuje kako se Hrvati i u najtežim životnim iskušenjima nisu predavali, nego su se, naprotiv, dizali još jači, čvršći i postojaniji. Tako je bilo, tako je sada i tako će biti. Vlč. Ravlić nadišao je granice ljudske ograničenosti, pa se otvorio prema svim ljudima bez obzira na vjeru, naciju i vjersku pripadnost. Duh ekumenizma i dijaloga sve će slabosti i pretenzije ljudske nadvladati, jer upravo on to protežira. Do njegova autoriteta drže puno i Bošnjaci i Srbi, jer je nadišao granice ljudske slabosti i uskogrudnosti, poštivajući uvažavajući svakog čovjeka bez razlike i razlučivanja“, rekao je uz ostalo Slobodan Krajina.

Riječima zahvale i kratkim osvrtom na knjigu promociju je uokvirio sam autor Ravlić, a nazočni posjetitelji među kojima su uz Hrvate bili Bošnjaci i drugi, dali su mu podršku za izdavanje još knjiga takve vrste, koje donose i promiču istinu.