Budi dio naše mreže
Izbornik

Na Trnjanskoj Savici predstavljen projekt za djecu koja su ostala bez roditelja

Zagreb (IKA)

Projekt u čijem su središtu djeca iz lokalne OŠ Jure Kaštelana koja su ostala bez jednoga ili oba roditelja predstavljen je u srijedu 10. travnja 2024. u Župi bl. Alojzija Stepinca na Trnjanskoj Savici u Zagrebu.

Prije predstavljanja slavljena je misa koju predvodio o. Mijo Nikić. U homiliji se osvrnuo na radosnu vijest: „naša su imena zapisana na nebesima: to je silno radosna vijest, to znači da poslije smrti ulazimo u vječni život“. Okupljene je vjernike pozvao na „pouzdanje u Boga koji drži moju sudbinu, moj život u svojim rukama“.

Nakon mise župnik Antun Vukmanić predstavio je projekt pod radnim nazivom „Sam, ali ne i usamljen“, kojega pokreće u suradnji s vjeroučiteljicom Nadom Vlajčević, nadahnut Stepinčevom brigom za ratnu siročad. To je bio inicijalni susret, a želja inicijatora je da projekt zaživi na korist maloljetnika koji su pretrpjeli veliki gubitak u ranoj životnoj dobi.

Župljanka Franka Žunić, kao osoba koja je u ranom djetinjstvu također ostala bez oba roditelja, posvjedočila je o svom životu. Otac je poginuo na poslu prije nego se rodila, a majka je umrla od karcinoma dok je još bila malo dijete. Brigu o maloljetnim sestrama tada je preuzeo osamnaestogodišnji brat. Franka svjedoči da su ona i braća uz Crkvu uvijek imali podršku, a da im je Bog uvijek bio blizu: „ Gospodin se uvijek brine za siročad. Ja sam to iskusila na svojoj koži … Gospodin mi je uskočio u svakoj potrebi.“

U nastavku programa Neven Drozdek ukratko je predstavio svoje knjige „Careva krunica“ i „Sveci na malčice drugačiji način“. Uz napete i zanimljive epizode iz njegove dječje proze naglasio je važnost čitanja u odgoju. Drozdek je član uredništva časopisa Mali Koncil pa je predstavio taj dječji vjeronaučni časopis. Istaknuo je tri stupa važna pri stvaranju MAK-a: ljubav prema Crkvi, ljubav prema Domovini i obitelj.

O. Mijo Nikić prisjetio se da je i on kao dijete poslao pjesmu u MAK koja je bila objavljena. Djecu i okupljene je podsjetio da „Bog naš dobri otac koji nas neizmjerno ljubi, (…) kad mi je teško i ne razumijem, Bog mi ne usliši molitvu, samo malo čekaj: nešto bolje ti Bog priprema, odnosno sačuvao te od nečega“. Na kraju je završio s utješnom i radosnom porukom naše vjere „ jer Otac dobri i vaši roditelji vas čekaju i opet ćemo biti svi zajedno s njima“.

Projekt za djecu predstavljen je na Stepinčev dan, desetog dana u mjesecu, u okviru župne priprave za ovogdišnju proslavu 25. obljetnice osnutka, koja je započeta 10. veljače, a trajat će do 3. listopada, s posebnim programima svakog desetog dana u mjesecu.