Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljen spomendan „najvećeg sina Banjolučke biskupije“

Banja Luka (IKA/TABB)

U rodnom gradu prvog blaženika iz BiH i prvoga blaženika iz redova vjernika-laika iz biskupija hrvatskog govornog područja dr. Ivana Merza, svečano i dostojanstveno proslavljen je u petak 10. svibnja njegov spomendan.

Svečano liturgijsko slavlje prije podne u katedrali je predslavio banjolučki biskup Franjo Komarica. S njim je koncelebriralo 20 svećenika iz svih dijelova biskupije. Na misi su, uz redovnice iz Banje Luke i domaće vjernike bili i članovi župnih pastoralnih vijeća iz više župa s raznih strana prostrane biskupije.

Biskup je na početku mise izrazio radost i dobrodošlicu svima, osobito iz udaljenih župa. U propovjedi se najprije osvrnuo na zabrinjavajuće tendencije „razvodnjavanja“ i potiskivanja u stranu kršćanstva i civilizacije ljubavi koju kršćanstvo propovijeda i promiče u korist sve nasrtljivije kulture smrt koju propagira zapadna civilizacija sa svojim sekularizmom, laicizmom i liberalizmom, a koja zahvaća i kršćane. Na to su upozoravali i pape, osobito, tijekom posljednjega stoljeća.

Zatim je biskup podsjetio na riječi „velikog svetog i nama osobito dragog“ pape Ivana Pavla II. kojima je on prikazao lik „našeg najdičnijeg sugrađanina blaženog Ivana Merza“ prigodom njegove beatifikacije u Banjoj Luci, 22. lipnja 2003. godine. Iznio je osnovne podatke o blaženiku, naglasivši posebno njegovu veliku ljubav prema Crkvi i papi. Citirao je Merčeve riječi o Crkvi i o ispravnom stavu svakog katolika prema Crkvi i crkvenom autoritetu. Pozvao je sve, osobito okupljene vjernike laike da si posvijeste svoju vrlo važnu i dragocjenu ulogu u izgradnji Božjega kraljevstva u vlastitoj životnoj sredini, te u zalaganju za istinu, pravdu, pomirenje i pravedni mir.

Spomenuvši da je „po Božjem promislu i odluci svetog pape Ivana Pavla II. tri puna desetljeća biskup Banjolučke biskupije“ i da se trudio „u zgodno i nezgodno vrijeme“ osluškivati i uvažavati poticaje Božjeg Duha, i „vapio za Božju svjetlost i snagu za povjerene mu Kristove vjernike“, zahvalio je svećenicima, redovnicama i vjernicima laicima za njihovu molitvenu i mnogu drugu potporu i pomoć. Obećao je svima da će i dalje za njih moliti, a i sam se preporučio u njihove molitve.

Pri kraju misnog slavlja, izmolio je sa svim nazočnima pred blaženikovom slikom i izloženim relikvijama prigodne molitve, a onda su svi pojedinačno iskazali čašćenje blaženikovih relikvija. Nakon mise druženje je nastavljeno u dvorištu katedrale, a onda i u dvorani ordinarijata na skromnom domjenku.

U poslijepodnevnim satima biskup Komarica predslavio je koncelebriranu misu u župnoj crkvi Pohoda Blažene Djevice Marije, gdje je bl. Merz primio prvu pričest. To je bila misa za djelatnike i gimnazijalce KŠC „Bl. Ivan Merz“. Uz domaćeg župnika i banjolučkog dekana Vladislava Žarka Ošapa i ravnatelja KŠC „Bl. Ivan Merz“ Marka Stojčića koncelebrirali su ravnatelji drugih KŠC-a u BiH te još nekoliko svećenika.

Liturgijsko pjevanje na misi animirali su gimnazijalci. Na kraju mise svi su odali osobnu počast Merčevim relikvijama. U KŠC bio je prigodni program za roditelje i prijatelje Centra. Biskup je na kraju programa zahvalio svim djelatnicima, gimnazijalcima, roditeljima, dobročiniteljima i prijateljima Centra na svemu učinjenom i na svemu što čine za osobnu i zajedničku izgradnju u odgojno-obrazovnoj instituciji KŠC „Bl. Ivan Merz“ u Banjoj Luci.

Ključne riječi:
Banja Luka Komarica merčevo