Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljena obljetnica biskupstva mons. Franje Komarice

Banja Luka (IKA/KTA)

Na svetkovinu Bogojavljenja, 6. siječnja, u banjolučkoj katedrali Sv. Bonaventure i Ordinarijatu obilježena je 34. obljetnica biskupskog ređenja mons. Franje Komarice.

Zahvalno misno slavlje predvodio je biskup Komarica, a s njim su koncelebrirali banjolučki pomoćni biskup Marko Semren, biskupski vikar mons. dr. Anto Orlovac i rektor katedrale i kancelar Ordinarijata vlč. Pero Ivan Grgić. Na početku mise biskup Komarica pozvao je okupljene vjernike i redovnice na zajedničku molitvu zahvaljivanja i prošnje – također i za „najdičnijeg sina Banjolučke biskupije“ vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića. Rektor katedrale zatim je blagoslovio vodu i sol za potrebe vjernika u njihovim domovima.

U propovijedi biskup Komarica tumačio je povijest i sadržaj svetkovine Bogojavljenja. Istaknuo je Božju univerzalnu nakanu spasenja svih naroda i svih krajeva zemaljske kugle. Pojasnio je kako ta činjenica, utemeljena u Svetom pismu poziva kršćane na preispitivanje našeg stava i naše otvorenosti za pripadnike drugih narodâ, drugih religija i svjetonazora.

„Naša vjera u utjelovljenog Sina Božjeg, u Božića – kojega su mudraci s Istoka tražili i našli, morala bi nas kršćane uvijek poticati da pravo drugih ljudi i naroda na život dostojan čovjeka, na sva ljudska prava, na slobodu vjeroispovijesti još više uvažavamo i promičemo, nego što to čini bilo koji od boraca za ljudska prava, a koji nije katolik, nije kršćanin, i koji ne zna za ovo što mi znamo i moramo znati“, poručio je biskup Komarica.

Podsjetio je zatim okupljene na svoje biskupsko ređenje, zajedno s još šestoricom biskupa sa šest kontinenata, koje mu je na grobu apostolskog Prvaka u bazilici Sv. Petra podijelio sv. papa Ivan Pavao II. prije 34 godine. Naveo je i nekoliko rečenica iz tadašnje Papine propovijedi o dužnosti biskupâ da „privode Kristu nove učenike, novu braću i sestre“.

Biskup Komarica zahvaljivao je Bogu za „dragu i vjernu braću svećenike i redovnike“, te za „sve drage Kristove vjernike laike“ za njihovu „vjernost Kristu i Crkvi i uvažavanje Kristove nauke koju smo vam bili dužni naviještati i ja i svi moji prvi suradnici“. Na kraju mise svima je podijelio posebni „Apostolski blagoslov“. Nakon mise nastavljeno je druženje pred katedralom.

U zgradi Ordinarijata na bratskom objedu s biskupom Komaricom i biskupom Semrenom okupili su se svi okolni župnici, koji su imali u svojim crkvama redovite mise svetkovine, te redovnice iz okolnih samostana. Prigodnu čestitku biskupu Komarici izrekao je biskup Semren. Biskup Komarica svima je zahvalio za njihovo zajedništvo „s Bogom, Crkvom i međusobno“.

U povodu svetkovine Bogojavljenja i obljetnice biskupa Komarice održan je 4. siječnja u banjolučkoj katedrali i jedinstveni božićni koncert.