Budi dio naše mreže
Izbornik

Travnik: Potpisan Ugovor o statusu KŠC-a „Petar Barbarić“ i Elči Ibrahim-pašine medrese

Travnik (IKA)

Katolički školski centar „Petar Barbarić“ u Travniku i Elči Ibrahim-pašina medresa potpisale su u četvrtak 15. prosinca ugovor kojim je zaključena inicijativa za izjednačavanje prava i obveze KŠC-a i Medrese s drugim školama, objavljeno je na mrežnoj stranici KŠC „Petar Barbarić“.

Ugovor je potpisan na zajedničkom susretu s predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti Kantona Središnja Bosna. Osim predstavnika vlasti, nazočili su vrhbosanski nadbiskup dr. Tomo Vukšić te izaslanike Reisu-l-uleme dr. Ahmed Adilović, muftija travnički. Uz premijera Vlade KSB-a Tahira Lendu, sudjelovali su i ministar nadležan za odgoj i obrazovanje Bojan Domić, ministar zdravlja Anto Matić te novoimenovani predsjednik Sabora Kantona Središnja Bosna Dražen Matišić.

Vlada KSB-a na redovitoj je sjednici dala suglasnost za potpisivanje Ugovora o pravima, obvezama i odgovornosti koji regulira pravni i financijski status KŠC-a i Medrese u Travniku. Potpisom ugovora zaključena je inicijativa kojom se izjednačavaju prava i obveze KŠC-a i Medrese s drugim školama, a jamči im se i poštivanje vlastitosti u odgojno-obrazovnom procesu, organizaciji strukture i radu.

Zahvalivši na doprinosu, hrabrosti i plemenitosti, nadbiskup Vukšić je istakao da ovakvi pozitivni primjeri, u negativnom ozračju, potiču ljude na ostanak i jačaju međureligijsku suradnju. Osobito mi je drago, naglasio je nadbiskup Vukšić, da je zajednička inicijativa jednoglasno usvojena od izaslanika u Saboru Kantona Središnja Bosna. Adilović je, zahvalivši prisutnima, kao izaslanik reisu-l-uleme dr. Huseina efendije Kavazovića, naglasio važnost Ugovora za stabilnost i daljnji razvoj odgojno-obrazovnih institucija.

Iznimna mi je bila čast kao premijeru dati svoj doprinos i biti sudionikom važnog procesa koje će imati pozitivne učinke za stabilnost i daljnji razvoj Medrese i KŠC-a, rekao je premijer Lendo. Ministar Domić, čije je Ministarstvo provodilo proceduru, naglasio je da je ovim činom vraćeno zakonito i pravedno ono što je Medresi i KŠC-u oduzeto 1945. godine. Ugovorom se jača i olakšava odgojno-obrazovna misija za jedine dvije školske ustanove u županiji, kojima su vjerske zajednice osnivači.

Naglasivši na dalekosežnosti i važnosti ugovora, koji bitno olakšava rad i daljnji razvoj Centra, ravnatelj don Željko Marić zahvalio je Vladi KSB-a na uspješnoj suradnji i pomoći, a osobito je zahvalio Ravnatelju travničke Medrese Dževdetu Šošiću, koji je dao doprinos za završetak inicijative koja daje nove perspektive za rad i daljnji razvoj Medrese i KŠC-a, objavljeno je na mrežnoj stranici KŠC „Petar Barbarić“.