Budi dio naše mreže
Izbornik

Zlatna misa mons. Ivana Vukšića

Studenci (IKA)

Mons. Ivan Vukšić proslavio je u nedjelju 30. srpnja u rodnoj Župi Presvetog Srca Isusova u Studencima u BiH svoj zlatni jubilej, 50 godina svećeništva, objavljeno je na mrežnoj stranici radio postaje Radio Ljubuški.

Sam zlatomisnik je predslavio misno slavlje u koncelebraciji s više svećenika. Slavljenika i nazočne goste je pozdravio don Ante Pavlović.

“U ime našega župnika i cijele naše župne zajednice pozdravljam vrhbosanskoga nadbiskupa i našega župljanina don Tomu Vukšića koji će propovijedati na ovom misnom slavlju. Njemu je don Iko propovijedao na Mladoj misi 1980. Pozdravljam sve nazočne svećenike, časne sestre i bogoslove. Posebno pozdravljam užu i širu obitelj, rodbinu i prijatelje našega zlatomisnika, sve vas koji ste došli s njim proslaviti svečanu svetu misu i s njim podijeliti radost današnja slavlja. Napokon, i s posebnom radošću pozdravljam našega zlatomisnika don Ivana. Dragi don Iko, u ime našega župnika don Ivana i svih naših župljana, u ime nas svećenika i časnih sestara iz studenačke župe, kao i ovdje nazočnih svećenika i redovnica, u ime tvoje rodbine i prijatelja, čestitam ti zlatni jubilej. Zahvaljujemo dobrom Bogu za sve dane tvoga nesebična, posvećena, radosna i plodna svećeničkoga služenja u našoj mjesnoj Crkvi, Crkvi u hrvatskome narodu i općoj Crkvi. Danas zajedno s tobom molimo Oca Nebeskoga da ti udijeli dobro zdravlje i još mnogo godina radosna naviještanja Evanđelja koje obiluje uzvišenim blagom i biserima Božjega kraljevstva, kraljevstva milosti i svetosti, istine i pravde, ljubavi i mira za sve ljude i narode” kazao je don Ante Pavlović u uvodnom govoru.

Don Ivan je rođen 24. ožujka 1947., na Trseljevini u BiH u brojnoj obitelji od 12-ero djece. Za svećenika je zaređen u Prenju, 30. lipnja 1973. Kao svećenik pastoralno je djelovao je u više župa. Prve četiri godine bio je kapelan u Viru. Biskup ga potom premješta u Mostar u kojemu je imenovan za katehetu studenata u katedralnoj župi, u kojoj od 1985. do 1993. vrši župničku službu. Od 1993. do 1999. obnašao je župničku službu u novoosnovanoj župi sv. Ivana u Mostaru. Bile su to teške godine obilježene demokratskim promjenama, političkim previranjima, ratom, razaranjima, stradanjima, progonom, brojnim izbjeglicama. Don Ivan je tada bio blizak svima, ne samo kao misnik, propovjednik Božje riječi i djelitelj svetih sakramenata, nego i kao svećenik koji se nesebično, dan i noć, brinuo za siromašne i prognanike, branitelje i ranjenike. Svojim je svećeničkim pristupom i djelovanjem prirastao dušama svojih župljana.

Don Ivana je 2000. godine biskup Ratko Perić razriješio svih službi i dužnosti zbog narušena zdravlja i liječenja. Nakon oporavka, 1. travnja 2004. imenovan  je duhovnim pomoćnikom u  hrvatskoj župi Presvetoga Trojstva u Oakvilleu u Kanadi. Don Ivan Vukšić je ove godine umirovljen i smješten u Svećenički dom u Mostaru. Iako je umirovljen, ne miruje nego i dalje neumorno služi mise, propovijeda i ispovijeda po mostarskim i drugim župama.