Budi dio naše mreže
Izbornik

Austrijski crkveni list Der Sonntag slavi 175 godina postojanja

Beč (IKA)

Najstarije austrijske tjedne novine, crkveni list Der Sonntag u srijedu 29. studenoga proslavio je 175 godina postojanja, izvijestio je Kathpress.

Upravo u vremenima krize crkvene novine imaju zadaću snažiti kompaktnost društva, izjavio je u Beču na svečanosti obilježavanja 175 godina izlaženja lista njegov direktor Roman Gerner.

“Pozvani smo graditi mostove, spajati ljude, a ne razdvajati ih”, rekao je Gerner. Generalni vikar Nikolaus Krasa pohvalio je visoku novinarsku kvalitetu lista. Nedjelja bez “Nedjelje” (der Sonntag) zapravo je nezamisliva, dodao je.

U okviru svečanosti uredništvo se oprostilo od svoga višegodišnjeg urednika Wolfganga Linharta, koji odlazi u mirovinu nakon 41 godine rada u uredništvu.
Prvi broj lista objavljen je 15. travnja 1848., dva dana nakon ostavke ministra vanjskih poslova Klemensa von Metternicha i dan nakon odluke cara Ferdinanda I. o slobodi tiska.

List je najprije izlazio pod nazivom “Bečke crkvene novine za vjeru, znanje, slobodu i zakon u Katoličkoj crkvi” (Wiener Kirchenzeitung für Glauben, Wissen, Freiheit und Gesetz in der katholischen Kirche). Izdavač je bio bečki svećenik Sebastian Brunner (1814.-1893.) List je u početku izlazio triput tjedno i bio je zamišljen kao izvor informacija za niži kler.

Brunner je pisao polemične tekstove usmjerene prema komunistima, političkom židovstvu, liberalima i slobodnim zidarima. List se tada pokazao kao svojevrsni smjerokaz u socijalnim pitanjima, jer je Brunner pozivao na uklanjanje socijalnih razlika naglašavanjem socijalnog nauka Crkve.

Ključne riječi:
Austrija Der Sonntag