Budi dio naše mreže
Izbornik

Berlinski nadbiskup upozorava na siromaštvo djece u Njemačkoj

Berlin (IKA)

Predsjednik povjerenstva za brak i obitelj Njemačke biskupske konferencije berlinski nadbiskup Heiner Koch upozorio je na loše socijalne prilike kojima je pogođeno gotovo tri milijuna djece u Njemačkoj, objavio je portal katholisch.de.

„Svako peto dijete u njemačkoj ugroženo je siromaštvom, a u Berlinu čak svako četvrto. Siromaštvom je pogođeno gotovo tri milijuna djece u našoj zemlji, a sadašnja poskupljenja još više zaoštravaju to stanje“, rekao je nadbiskup Koch u nedjelju 26. ožujka u poruci na berlinskoj radijskoj postaji rbb.

Uz neimaštinu, upravo tu djecu iz siromašnih obitelji pogađaju i zaostatci u naobrazbi nastali zatvaranjem škola u vrijeme pandemije korone. „Kod nas još uvijek ne postoji jednakost šansi za djecu i mlade. Njihove razvojne mogućnosti prečesto su ovisne o izobrazbi i financijskim mogućnostima njihovih roditelja. Ovo više ne smijemo mirno gledati, nešto se mora promijeniti“, poručio je nadbiskup Koch.

Veće šanse nisu besplatne, upozorio je, dodavši kako stoga pozdravlja namjeru njemačke vlade o uvođenju mehanizma temeljne socijalne sigurnosti za djecu, koji bi od 2025. trebao zamijeniti sadašnji dječji dodatak i od koje bi najveću koristi trebale imati upravo obitelji s niskim primanjima.

„Kao obiteljskom biskupu, jako mi je stalo da podržim tu reformu. Temeljna socijalna sigurnost za djecu predstavlja osiguranje šansi za djecu, socijalna pravičnost znači da sva djeca i mladi mogu odrastati s jednakim životnim izgledima. To mora osigurati politika“, ustvrdio je.

Nadbiskup Koch istodobno je pozvao građane da i sami daju doprinos poboljšanju životnih prilika djece. Ukazao je na brojne mogućnosti humanitarnog djelovanja, a kao primjer naveo je projekte skrbi za djecu u dječjim domovima, što su ih u Berlinu pokrenuli Socijalna služba katoličkih žena i Caritas.

„Možete povremeno čitati djeci u dječjem vrtiću i time poticati njihov jezični razvoj, ili se angažirati kao dobrovoljni skrbnik maloljetnim izbjeglicama“, poručio je berlinski nadbiskup, dodavši kako siromaštvo ne smije biti nepromjenjiva sudbina, jer ono vodi razdvajanju i podjelama u društvu.