Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Feige o Sinodi: Crkva treba kulturu rasprave

Magdeburg (IKA)

Kad je riječ o kulturi rasprave, Katolička Crkva još uvijek je „na početku“, naglasio je 11. siječnja magdeburški biskup Gerhard Feige na događaju koji je njegova biskupija organizirala o sinodskom procesu koji je započeo papa Franjo, izvještava Vatican News.

Crkva još mora „vježbati“ kako bi izdržala napetosti između konzervativne i reformski orijentirane skupine, smatra biskup Feige. Po volji Rimskog biskupa i poglavara Crkve, dijaloška događanja svjetskog sinodskog procesa nastoje promicati konstruktivan pristup u Crkvi.

Biskup Feige naglasio je da izjave koje su već dostupne iz raznih regija pokazuju da su pitanja crkvene reforme na dnevnom redu u cijelom svijetu, a ne samo na Sinodalnom putu, odnosno reformskom dijalogu Katoličke Crkve u Njemačkoj. Crkvena izvješća iz drugih zemalja omogućile su Crkvi u Njemačkoj da „vidi izvan granica vlastitih iskustava“, nastavio je biskup Dijeceze Magdeburg. Važnim ističe da se sada poveže Sinodalni put u Njemačkoj s raspravama u drugim zemljama.

Kao dio svjetske Sinode koju je pokrenuo papa Franjo, a koja je podijeljena u nekoliko faza, europski kontinentalni susret održat će se u Pragu od 5. do 12. veljače 2023. godine.