Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Warduni o prosvjedima u Iraku: 'Mladi i obitelji traže svoja prava'

Irak (IKA)

Biskup Shlemon Warduni iz katoličke kaldejske biskupije Anbar govorio je za Vatikanski radio o napetostima i neredima u Bagdadu i ostalim iračkim gradovima u kojima je prošlih dana poginulo više desetaka prosvjednika te pripadnika sigurnosnih snaga, objavio je 7. listopada Vatican News.

U većim iračkim gradovima od početka listopada traju prosvjedi u kojima je poginulo nekoliko desetaka osoba, dok ih je ranjeno više od 1000. Prosvjednici, većinom mladi muškarci, zahtijevaju izgradnju infrastrukture, radna mjesta, obrazovanje, zdravstvenu skrb, stabilnost te istragu o korupciji u Vladi. Premijer Adel Abdul Mahdi nedavno je izjavio da je čuo njihove opravdane zahtjeve te obećao da će odgovoriti na zabrinutost stanovništva, upozoravajući pritom kako ne postoje čarobna rješenja.

Mons. Shlemon Warduni, kaldejski pomoćni biskup Bagdada, u razgovoru za Vatikanski radio požalio se da se život u Iraku nije popravio, već pogoršao. Napomenuo je da posljednjih 16 godina imaju problema s manjkom električne energije te nedostatkom pitke vode i nekih drugih osnovnih stvari potrebnih za dostojanstven život. Pritom se upitao je li moguće da tako bogata zemlja mora biti tako siromašna?

Život u Iraku se pogoršao, u posljednjih 16 godina imaju problema s manjkom električne energije te nedostatkom pitke vode i nekih drugih osnovnih stvari potrebnih za dostojanstven život.

Komentirajući riječi iračkoga premijera, koji je zahtjeve prosvjednika nazvao opravdanima, biskup Warduni napomenuo je kako je vrlo lako izgovoriti riječi, ali je teško učiniti nešto, odnosno prepoznati prava obitelji, djece i učenika te učiniti malo dobra.

„Europa, Amerika, svi govore o interesima”, rekao je biskup te istaknuo da Iračani vape i mole cijeli svijet da učini nešto dobro.

Govoreći o poginulima i ozlijeđenima u prosvjedima posljednjih dana, kaldejski biskup istaknuo je važnost dijaloga s prosvjednicima. „Ti ljudi traže svoja prava”, rekao je i napomenuo da ih treba upitati koje su njihove potrebe. Na kraju je biskup Warduni kazao da žele mir, poštenje i posao za sve mlade i sve obitelji te je izrazio nadu da će vladajući naučiti nešto iz aktualnih prosvjeda.