Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskupi Europske unije o predloženom planu oporavka

Bruxelles (IKA)

Komisija za socijalna pitanja Vijeća biskupskih konferencija Europske unije (COMECE) objavila je 28. svibnja priopćenje o predloženom planu oporavka Europske unije.

U priopćenju COMECE poziva Europsku uniju da obnovi duh solidarnosti i u središte plana oporavka stavi pitanje pravednosti. Predlaže tri puta za oporavak nakon pandemije koronavirusa. „Ova kriza može biti prilika Europskoj uniji za važan iskorak u prihvaćanju i očitovanju svoje solidarnosti, podupirući Europu u oporavku putom ekološke, socijalne i kontribucijske pravednosti“, rekao je mons. Antoine Hérouard koji je predstavio priopćenje.

Prema predloženom planu, Europska unija bi preko Fonda za oporavak preusmjerila sredstva s tržišta kapitala. Države članice u potrebi bi trebale dobiti 500 milijarda eura preko potpora i 250 milijarda eura preko zajmova. Prema COMECE-u Fond bi bio značajan za građane koji su se razočarali europskim projektom, zbog sebičnih poteza pojedinih država članica.

„Pronađimo novu nadu za Europu u zajedničkom oporavku, koji očituje obnovljeni duh solidarnosti kao i pregnuće radu za pravednu budućnost. Djelujmo zajedno, nadajmo se i molimo da će ova kriza biti početak europskog oporavka putom pravednosti“, piše u zaključku priopćenja objavljenog na službenim stranicama COMECE-a.