Budi dio naše mreže
Izbornik

COMECE zatražilo od EU više zauzimanja za stabilnost u Burkini Faso

Rim (IKA)

Prema najnovijim podacima organizacije Human Rights Watch (HRW) objavljenim u New Yorku, u terorističkim napadima koje su od travnja počinili islamisti u Burkini Faso ubijeno je 256 ljudi, prenosi Vatican News 7. siječnja.

Vijeće biskupskih konferencija zemalja Europske unije (COMECE) upozorava da je zbog stalnih borbi humanitarna pomoć nedostupna u trećini zemlje. Više od tisuću ljudi, većinom civila, izgubilo je živote u nasilju koje traje od početka 2019. COMECE je zatražilo od Europske unije da uloži više napora u zauzimanju za stabilnost u Burkini Faso, upozoravajući da se prije svega moraju riješiti uzroci dugotrajnoga nasilja, a počinitelji zločina kazniti, ističe se u priopćenju Vijeća objavljenom 6. siječnja u Bruxellesu.

Teroristički napadi od godine 2016. šire se iz Malija u Burkinu Faso, a prema procjenama UNHCR-a, Ureda Visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za izbjeglice, u bijegu je više od 560.000 ljudi. Proteklih mjeseci HRW zabilježio je oko 20 terorističkih napada skupina povezanih s Al Qaedom i samozvanom Islamskom državom. Burkina Faso jedna je od pet zemalja sahelske skupine G5, uz Mali, Niger, Mauritaniju i Čad, koja se bori protiv džihadističkog terorizma u regiji.

Ključne riječi:
Burkina Faso COMECE terorizam