Budi dio naše mreže
Izbornik

Dvadeset i dvije tisuće djece migranata na američkoj granici

Vatikan (IKA)

Broj djece bez roditelja, među kojima i one vrlo rane dobi, koju američka granična policija presreće dok ilegalno pokušavaju ući u zemlju i dalje raste, objavio je L'Osservatore Romano u svom broju od ponedjeljka 19. travnja.

Broj djece koja su napuštena, sama ili u malim skupinama formiranim iz solidarnosti tijekom putovanja popeo se već na 22.000. Neki su već povjereni na čuvanje bližoj rodbini u Sjedinjenim Državama. No, više od dvadeset tisuća i dalje je smješteno u američkim vojnim bazama, centrima za prihvat odraslih azilanata i skloništima namijenjenih civilnoj zaštiti u slučaju katastrofe. Vrlo teška situacija koja se pogoršava iz dana u dan.

To nije prva takva kriza. To je, naime treći put, u sedam godina, da su se granični službenici suočili s priljevom velikog broja djece migranata. Dogodilo se to već 2014. i 2019. godine. To je humanitarna kriza koja zahtijeva utrku s vremenom kako bi se napuštenu djecu migrante zbrinulo na odgovarajući način, navodi se u tekstu poluslužbenog vatikanskog dnevnika.