Budi dio naše mreže
Izbornik

Papin apel za zaštitu maloljetnih migranata i borbu protiv trgovine ljudima

Vatikan (IKA)

U svom obraćanju nakon molitve Anđeo Gospodnji u nedjelju 7. veljače Papa se spomenuo "dramatičnih prilika" u kojima se nalaze maloljetni migranti bez pratnje na raznim migrantskim rutama. Podsjetio je i kako se sutra 8. veljače slavi Dan molitve i razmišljanja protiv trgovine ljudima pozvavši da se gradi ekonomiju koja ne potiče "gnjusnu trgovinu ljudima" i u kojoj osobe nikada nisu roblje nego svrha ekonomije.

Želim uputiti apel za pomoć maloljetnim migrantima bez pratnje. Koliko ih je samo! Nažalost, među onima koji su iz različitih razloga prisiljeni napustiti svoju domovinu, uvijek su desetci djece i mladih koji su sami, bez obitelji i izloženi mnogim opasnostima. Ovih sam dana obaviješten o dramatičnim prilikama u kojima se nalazi oni na takozvanoj „balkanskoj ruti“. Ali ima ih na svim „rutama“. Nastojmo da ta krhka i nezaštićena stvorenja ne budu uskraćena za odgovarajuću skrb i povlaštene humanitarne kanale, pozvao je Sveti Otac.

U nastavku obraćanja uz Angelus podsjetio je kako se sutra, na liturgijski spomen svete Jozefine Bakhite, sudanske redovnice koja je upoznala poniženja i patnje ropstva, slavi Dan molitve i razmišljanja protiv trgovine ljudima. “Ove je godine cilj raditi na ekonomiji koja ne potiče, pa ni neizravno, gnjusnu trgovinu ljudima, odnosno na ekonomiji koja muškarce i žene nikada ne čini robovima, predmetom, nego uvijek svrhom. Biti na usluzi muškarcima i ženama, a ne ih koristiti kao robu. Molimo svetu Jozefinu Bakhitu da nam bude na pomoć u tome”, rekao je Papa.