Budi dio naše mreže
Izbornik

Essenska biskupija uklanja spomenik pokojnom kardinalu Hengsbachu, navodnom zlostavljaču

Essen (IKA)

Essenska biskupija u Njemačkoj objavila je u petak 22. rujna 2023. da će ukloniti spomenik pokojnom kardinalu Franzu Hengsbachu, optuženom za spolno zlostavljanje te će ga zamijeniti spomenikom žrtvama seksualnog nasilja, izvještava HINA.

Umirovljeni essenski biskup kardinal Hengsbach preminuo je 1991. godine. Optužen je da je, među ostalim, 1954. navodno zlostavljao šesnaestogodišnju djevojku dok je bio pomoćni biskup u Paderbornu. Optužuje ga se i za seksualni napad na ženu u Essenu 1967. godine.

Upravitelj katedrale u Essenu Thomas Zander najavio je da će njegov kip zamijeniti spomen-područjem na žrtve seksualnog nasilja.

Essenski biskup Franz-Josef Overbeck zatražio je oprost zbog svog postupanja prema optužbama protiv svoga prethodnika. U pismu je otkrio da je o tim tvrdnjama prvi put obaviješten 2011. godine iz Paderborna, smještenom oko 130 kilometara istočno od Essena. Mons. Overbeck je poručio da tada nije ništa poduzeo jer su mu iz Kongregacije za nauk vjere rekli da te optužbe nisu utemeljene. „Danas priznajem da su te optužbe 2011. krivo procijenjene, a žrtve su doživjele nepravdu“, napisao je.

Biskupije u Essenu i Paderbornu u utorak su objavile da postoje „ozbiljne“ optužbe protiv kardinala Hengsbacha.

Foto: Wikimedia Commons // kip kardinala Franza Hengsbacha uz essensku katedralu okrenut prema Paderbornu na istoku